Градска библиотека Чачак је у петак, 10. децембра, била домаћин два програма Удружења „Чувари дела Вука Караџића”. Најпре је у Галерији отворена изложба постера насталих на основу теренских истраживања која су ученици ОШ „Сретен Лазаревић” из Прилика, у оквиру Пројекта Удружења „Расковник ‒ млади чувари српске народне културе”, спровели током претходна три месеца.

Председник Удружења и један од аутора овог пројекта Данијела Ковачевић Микић нагласила је да је пројекат подржало Министарство културе и информисања, препознајући важност очувања старих речи и неговања традиције, али и подстицања рада готово замрлих лингвистичких секција. О прикупљчком раду на терену и продуктима истраживања више су говорили ученици школе из Прилика и њихов ментор, коаутор пројекта, Верица Костић. Одевени у народне ношње, млади фолклористи су пленили пажњу публике представљањем свих етапа пројекта реализованог од априла до децембра ове године.

            Потом је у Великој сали одржан свечани програм доделе награда најуспешнијим учесницима Међународног конкурса „Млади чувари српске народне културе”. Програм је водила члан Удружења, проф. српског језика и књижевности Сања Перовановић, а припремили су га чачански ученици из ОШ „Вук Караџић”, ОШ „Филип Филиповић”, ОШ „Танаско Рајић” као и основци из школе „Сретен Лазаревић” из Прилика са својим наставницима, иначе члановима Удружења.

У музичком делу свечаности учествовале су Андреа Доневић и Милица Матовић. Овај програм се одржава захваљујући дотацији Града Чачка, те је и ове године заменик градоначелника Владан Милић примио захвалницу Велики добротвор, док ће остале захвалнице Удружење доделити на Годишњој скупштини уочи Нове године. Међу награђеним ученицима, којима су награде уручили председници стручних жирија, били су и они који су допутовали из Бојника, Белог Потока, Јагодине, Београда, а не само из Моравичког округа,  што је програму дало додатну лепоту нових познанстава и пријатног дружења. У прилог томе сведочи и долазак трочлане делегације онлајн школе српског језика, културе и традције „Сава” која је носилац Специјалног признања за очување српског језика и ћирилице. Они су представили програм онлајн школе која окупља ученике из 54 земље света чувајући од заборава матерњи језик, ћирилицу и традиционалне вредности.