Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ учествује као партнер у регионалном пројекту „Дигитални грађанинˮ који спроводи Институт за иновативност и развој младих из Загреба. У овај пројекат чији је циљ информатичка модернизација библиотека укључено је 170 библиотека из региона од којих је 20 из Србије.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

У првој фази реализације чачанска Библиотека је добила 20 micro:bit рачунара и одржане су радионице основа програмирања за основце, а средином 2021. године стигли су и Micro Maqueen роботи. Управљање роботима одвија се помоћу micro:bit рачунара јер су потпуно компатибилни, а имају и додатне функције и сензоре за покрет, температуру, светлост, сензоре за праћење линија…

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Како се на забаван начин учи програмирање и управља роботом младима је приказано током презентација које су одржали библиотекари Александар Вукајловић и Владимир Симић у претходне две недеље. Њима су присуствовали ученици и наставници технике и технологије из шест чачанских основних школа: „Свети Саваˮ, Филип Филиповићˮ, „Др Драгиша Мишовићˮ, „Милица Павловићˮ, „Танаско Рајићˮ и „Вук Караџићˮ.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Приказану IT опрему могу користити сви чланови Библиотеке, а ученици старијих разреда чачанских основних школа и њихови наставници позвани су да позајме рачунаре и роботе и да их користе у својим школама на часовима додатне наставе, радионицама итд.