Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” се укључила у обележавање Националног дана без дуванског дима и тим поводом у Чачку, Мрчајевцима и Прељини организовала три едукативна програма о штетности пушења и последицама употребе дувана.

Најпре је у четвртак, 23. јануара у Малој сали Библиотеке одржано предавање и промоција књиге „Програм за индивидуално одвикавање од пушења” др сци мед Ике Пешић.

Ауторка је први доктор медицинских наука у Србији из области одвикавања од пушења и дуги низ година је члан Националне комисије за контролу дувана Министарства здравља. Радила је у Клиници за плућне болести Клиничког центра Србије на месту шефа Кабинета за превенцију и одвикавање од пушења. Њена књига, објављена 2018. године у издању Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије, је одличан водич за сваког пушача који жели да упозна методе одвикавања од пушења и остави дуван. Ту се налазе практични савети како се припремити, кренути са програмом, како реаговати у одређеним фазама током процеса одвикавања, како истрајати све до успеха…

У промоцији књиге и предавању учествовала је и прим др Нада Лазовић, специјалиста пнеумофтизиологије са болничким стажом дужим од 40 година. Она је рекла да је доношење Закона о забрани пушења 2010. године утицало да се број пушача смањи чиме је дуванска индустрија изгубила део потрошача. Нажалост, и даље много људи страда од последица коришћења дуванског дима.

Др сци мед Ика Пешић и прим др нада Лазовић су у петак 24. јануара одржале предавање „Како оставити дуван” са показном вежбом (радионицом) и за мештане Мрчајеваца и Прељине. У Мрчајевцима је домаћин била Основна школа „Татомир Анђелић”. Предавању је присуствовало око сто ученика седмог и осмог разреда са својим наставницима, као и одраслих корисника огранка Библиотеке. Ученици су имали прилику да чују застрашујуће и скоро невероватне податке који се лако урежу у памћење:  једна цигарета садржи више од 7.000 отровних и смртоносних материја или најмлађи лечени зависник у ординацији др Пешић је имао само шест година итд. Др Нада Лазовић је пренела искуство из дугогодишњег рада са пацијентима и навела цифре које указују на четири пута већи број новооткривених оболелих од канцера плућа у Моравичком округу у 2018. години (више од 90 процената су пушачи) у односу на период пре 40 година када их је било једва четрдесетак.

На исте теме говорило се и у Клубу пензионера у Прељини, а предавање је пратило око тридесет одраслих и неколико млађих корисника. Они су имали прилику да чују какве су последице кратког пушачког „стажа”,  а какве дугогодишњег уживања у цигаретама, као и савете како се борити против зависности од дувана.

Сви заинтересовани који желе да сазнају више о овој теми могу позајмити књигу „Програм за индивидуално одвикавање од пушења” из Одељења за одрасле и свих огранака на терену.