За лековито дејство књиге знали су још стари народи, па отуда и изреке о апотекама и медицини за душу. Примећено је и да су се за време Првог светског рата рањеници који читају брже опорављали. Од књиге као лека у савременом свету стигло се до библиотерапије као “медицинске“ методе, а у нас о терапеутском својству читања пионирске кораке започела је Јелена Митровић, библиотекар Народне библиотеке Србије.

Picture-716

Први јавни семинар о „Развојној библиотерапија као виду промовисања креативног читања у библиотеци“ организовала је Градска библиотека “Владислав Петковић Дис“ у петак 28. марта 2014. за библиотекаре општинских библиотека Моравичког округа и школске библиотекаре Чачка. Семинар је акредитован и ову интересантну тему слушало је 80 библиотекара и професора књижевности.

Picture-704

Јелена Митровић пренела је полазницима светска искуства и примену библиотерапије у пракси. Да би могли да “препишу“ књигу као одговарајући лек, библиотекари морају да имају широко образовање и свест о потребама својих корисника, а то су квалитети на којима инсистира и библиотечка теорија и пракса.

Picture-708

Библиотерапији као дисциплини у лечењу савременог човека тек предстоји да се избори званично за своје место, а они који верују да књига лечи душу то примењују свакодневним читањем. Да књигу нису победили интернет и савремене технологије показује и стални раст читалачке породице Градске библиотеке

Picture-714

Библиотекар Јелена Митровић библиотерапију као вид креативног читања у библиотеци преточиће у своју докторску тезу, а судећи према интересовању полазника семинара, већ на првом кораку добила је нове поклонике.

Picture-722

  Одржавање овог акредитованог семинар омогућило је Министарство за културу кроз годишње суфинансирање рада Матичне службе чачанске Библиотеке а полазници су осим нових сазнања о библиотерапији добили и сертификате.

Picture-726