Караван „Моја Србија“ који су уприличили туристичке организације Србије и Чачка организован 3. јула 2015. године с циљем да се промовишу привредни и културни потенцијали ове регије, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ обогатила је наступом младих песника, полазника своје литерарне радионице и награђиваних на Дисовом и другим конкурсима за основце.

slike-022

У свом блиском окружењу испред Дечијег одељења публици су се у поподневним сатима представили Невена и Лука Милорадовић, Софија Савић, Мина Чоловић, Селена и Филип Сенић, Ирена Вучковић и Анастасија Рогановић.

slike-033Глумачки деби најпре је имала Мина Чоловић, ученица седмог разреда Основне школе „Др Драгиша Мишовић“, са монодрамом о хероини Великог рата Милунки Савић за коју је текст написао професор књижевности и библиотекар ове школе Богдан Пауновић. Мина Чоловић је убедљиво представила храброст, хуманост и живот Милунке Савић, жене борца са највише ратних и мирнодопских домаћих и страних одликовања у Првом светском рату, хероини Гвозденог пука која је више пута рањавана, али на крају је, нажалост, завршила као чистачица у школи у Београду заборављена од свих.

slike-038

 Под слоганом „Мали песници Дисове библиотеке“ осим полазника литерарне секције Градске библиотеке наступили су и гости из Мрчајеваца, Селена и Филип Сенић награћивани на Фестивалу хумора за децу у Лазаревцу, и Ирена Вучковић из Заблаћа, овогодишњи добитник друге награде на литерарном конкурсу за основце.

slike-071

 Као већ искусни млади књижевник наступила је   Анастасија Рогановић, аутор две објављене књиге прозе: „Дневник без оцена“ и „Писац у мраку“, као и више прича и бајки штампаних у листовима за најмлађе. Са тринаестогодишњом Анастасијом о њеном стваралаштву, инспирацији и темама које је привлаче разговарала је њена вршњакиња Бојана Рајичић.

slike-080

Талентовани млади песници представљање суграђанима и друговима који су их бодрили завршили су исписивањем порука које су завезане за разнобојне балоне послате са Градског трга људима добре воље, најпре вршњацима из Краљева где је караван „Моја Србија“ гостовао сутрадан. Ово је био и позив другим школарцима да је Дечије одељење Градске библиотеке најлепше место за дружење и да ту започну своје прве песничке кораке и путовање кроз чаробан свет књига.

slike-088 slike-117 slike-119