Представљање најновијег романа Ненада Илића „I-Sky”, које су заједнички организовали удружење „Ирмос” и Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, одржано је у уторак, 14. марта. Промоција је приређена у оквиру циклуса „Јеванђеље и култура”, који ће удружење „Ирмос” до краја године реализовати као део пројекта „Чачанска родна”.

Gradska biblioteka Čačak

Тема романа „I-Sky” је технологија будућности која у посебном „облаку” складишти податке сваког појединца, умрежавајући их чак и након смрти. Илић је објаснио да се прича од футуристичке помера ка жанру трилера, постављајући питање како изгледа љубав у „прекосутрашњем” свету. Нагласио је да књига није жанровски ограничена већа да он има намеру да сваког читаоца подстакне на сопствене закључке и упркос свему остави оптимистичну слику будућности.

Gradska biblioteka Čačak

Аутор Ненад Илић је редитељ, публициста, писац, свештено лице и предавач на Факултету савремених уметности у Београду. Широк спектар његових интересовања подстакли су водитеља програма Ирену Чоловић, али и публику на дијалог са гостом поводом разноврсних феномена. Илић се између осталог осврнуо и на савремену отуђеност, место религије и емоција у технолошки развијеном друштву, вештачку интелигенцију, али и на период карантина током вируса корона када је добио инспирацију за роман.

Gradska biblioteka Čačak

Ауторова порука је била да је важно не губити из вида основне принципе човекољубља и моралних вредности упркос чињеници да се свет неминовно мења и закључио „традиција није обожавање пепела, већ одржавање ватре”.