Највећи и најзначајнији скуп библиотекара Србије под називом Библинет одржава се једном годишње са циљем афирмације, промоције и унапређења делатности библиотека, као и развоја научно-истраживачког и стручног рада. Јубиларни десети стручно-научни скуп библиотекара Библионет 2016 са темом „Легати и библиотеке целине“, одржан је у Крагујевцу од 26. до 28. маја 2016. године у организацији крагујевачке Народне библиотеке „Вук Караџић“ и Заједнице матичних библиотека Србије. У богатом програму овогодишњег скупа представљени су легати и библиотеке целине које се чувају у јавним библиотекама Србије, а као гости своје легате презентовали су и библиотекари из Републике Српске и Македоније.

DSCN3315,-za-sajt

Међу тридесетак библиотека заступљених на дводневним сесијама Библионета запажен рад имали су библиотекари Градске библиотеке “Владислав Петковић Дис“, мр Маријана Матовић, Оливера Недељковић и Тамара Јанковић. Највредније у фондовима Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ су библиотеке целине: Миливоја и Божидарке Филиповић, Јована Давидовића и Синише Пауновића, од којих су прве две проглашене за културно добро од великог значаја за Србију. Овом вредном културном благу уз богату видео-презентацију говориле су мр Маријана Матовић и Тамара Јанковић.

DSCN3324,-za-sajt

Драгоцена лична библиотека брачног пара Филиповић броји око 4.000 монографских и серијских публикација које су 1949. године поклоњене Градској библиотеци (комплетна едиција Српски књижевни гласник – стара и нова серија, Годишњица Николе Чупића, Дело, Мисао, итд.) Фонд ове вредне целине допуњен је архивском и документационом грађом легатора, а публикације припадају издавачкој продукцији с краја 19. и почетка 20. века. У библиотеци целини Филиповића налази се више старих и ретких књига од којих неке наслове баштини само чачанска Библиотека.

DSCN3118,-za-sajt DSCN3120,-za-sajt

У завичајном одељењу Градске библиотеке смештене су две библиотеке целине – библиотека целина Јована Давидовића (1925-1977), великог библиофила и колекционара у чијој библиотеци се налази 2.634 монографске, 359 годишта серијских публикација и драгоцена колекција сликовне грађе од 3.354 јединице. Ова библиотека целина због свог изузетног садржинског значаја добила је 2013. године статус старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја. Породица Јовановић из Бањице ову вредну збирку свог рођака поклонила је Библиотеци 1979. године. Осим неколико хиљада фотографија и разгледница у овој библиотеци налазе се публикације на 98 језика света.

DSC_0605

DSC_0631

Трећа значајна лична библиотека јесте целина Синише Пауновића (1903-1995) чија занимљива личност овој библиотеци даје посебан печат. Пауновић је свестрани аутор – књижевник, колекционар и новинар, рођен у Чачку, у свом дугом и плодном животу оставио је вредан траг у новинарству, књижевности и ликовној уметности. Фонд ове библиотеке чини 1.549 монографских, мали број серијских публикација и 2.679 јединица некњижне грађе која чини највреднији део фонда са личним рукописима Пауновића и богатом збирком од 3.800 фотографија на којима се налазе најпознатији књижевници, уметници и глумци некадашње Југославије са којима је Пауновић сарађивао. Ову библитеку целину Градској библиотеци поклонила је породица Пауновић из Београда 25. априла 2002. године, а легатору библиотекар Марија Орбовић одужила се био-библиографијом „Испуњен живот“.

 DSC_0733 DSC_0734

Јубиларном десетом Библионету присуствовало је седам библиотекара чачанске Библиотеке, а представљени радови биће штампани у стручном зборнику.