Стручни жири за доделу Награде „Млади Дис” за 2023. годину радио је у саставу: Ален Бешић, председник, Марјан Чакаревић и Бојан Васић, чланови. На конкурс је пристигло 28 песничких рукописа потписаних шифром и сви ови рукописи су узети у разматрање. На састанку одржаном 6. маја у Београду, жири је донео једногласну одлуку да Награда „Млади Дис” за 2023. припадне рукопису под насловом Парентеза, који је потписан шифром „Сребро”. Такође, жири похваљује рукописе Годови (шифа „Дрво живота”) и О петарди која није прогутала кајсију (шифра „Рококо”).

Жири сматра да се рукопис под насловом Парентеза ауторке Дуње Ожеговић из Београда својом заокруженошћу, целовитошћу поетске мисли и квалитетом песничког израза издваја у односу на све остале рукописе који су пристигли на конкурс, те стога завређује Награду „Млади Дис”. Писана више као књига поезије са јасним концептом, а не пуки збир мање-више самосталних песама, Парентеза је исписана веома прецизним језиком који свесно избегава употребу овешталих песничких средстава. Служећи се радије дискурсима из других области, понајвише медицине, песникиња на књижевно убедљив начин проговара о неуралгичним тачкама савременог субјекта, истовремено остварујући суптилну интертекстуалну и обликотворну везу са стваралачким искуствима надреализма и одређених неоавангардних поетика.

На конкурс за Награду „Млади Дис”, који подразумева објављивање прве песничке књиге, по мишљењу жирија, стигло је доста квалитетних рукописа из Србије, региона и иностранства. Жири нарочито жели да похвали рукописе Годови Анђелке Лутовац из Берана и О петарди која није прогутала кајсију Невене Бранковић из Смедеревске Паланке. Ове младе ствараоце који су ушли у најужи избор за овогодишњу награду треба охрабрити и подржати у даљем песничком стварању.

  1. мај 2023.

                                                                                                        Ален Бешић
Марјан Чакаревић
Бојан Васић

БИОГРАФИЈА

Дуња Ожеговић рођена је 1995. године у Београду, где тренутно живи и ствара.  Дипломирала је 2018. на основним академским студијама, као и на мастер студијама 2020. на сликарском одсеку на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Милете Продановића. Током 2019/20. је као стипендисткиња Републике Словачке провела семестар на мастер студијама на Академији лепих уметности и дизајна у Братислави, такође на сликарском одсеку, под менторством проф. Kлаудије Kосиба. Од 2015. године активно излаже. Учествовала је на три самосталне изложбе у Београду и на преко 40 групних изложби и различитих пројеката у земљи и иностранству, више ликовних и песничко-прозних радионица и летњих школа. Добитница је четири награде на факултету и једне из области поезије.  Песме и уметнички текстови су јој објављивани у више часописа и публикација.