На литерарни конкурс за ученике средњих школа расписан у оквиру 53. Дисових свечаности, стигло је 113 поетских и прозних остварења из 10 средњих школа Моравичког округа. Писали су млади ствараоци из: Гимназије, СМШ „Др Војислав Вучковић“, Техничке, Медицинске, Машинско-саобраћајне, Прехрамбено-угоститељске и Економске школе из Чачка, Гимназије из Ивањице, Средње школе „Драгачево“ из Гуче, као и Гимназије „Таковски устанак“ из Горњег Милановца.

Одговоран задатак избора најбољих радова имао је жири у саставу: Илинка Оцокољић (Гимназија, Ивањица), Наташа Николић (Гимназија „Таковски устанак“, Горњи Милановац) и Татјана Благојевић (Економска школа, Чачак).

На састанку одржаном 10. маја 2016. године, жири је донео одлуку да прву награду за поезију добије Лазар Биорац, ученик III9 разреда Гимназије из Чачка, за песму „Раскршће“, а другу награду Предраг Пешић, III разред Техничке школе, за песму „XIII“. Трећа награда припала је Анђели Шутић, IV7, Гимназија из Чачка, за песму „Мелодија“. За песму под називом „Отварам врата и улазим. Не у свет, већ у себе“ похваљен је Матија Јанић, ученик IV2 разреда Техничке школе из Чачка.

Прву награду за прозни рад „Нема смисла реметити бесмисленост у свом току.“, понела је Анђела Ловречић, ученица III разреда Гимназије у Чачку, а другу награду Емилија Љутић, IV разред, Гимназија „Таковски устанак“, за текст под називом „Разговор је спона међу људима, можда једина“. Трећа награда припала је Зорани Шарчевић, II3, Гимназија из Ивањице, за рад „Што се плашиш да учиниш сада, то је заувек изгубљено“. За рад под називом „Невидљиви грех“ похваљен је Алекса Карајић, ученик III1 разреда Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка.

Жири је једногласно похвалио Гимназију из Чачка за велики број квалитетних радова приспелих на конкурс 53. „Дисовог пролећа“.

Награде најуспешнијим младим ауторима биће уручене на пригодној свечаности у среду, 25. маја 2016. године у ОШ „Владислав Петковић Дис“ у Заблаћу у 12 часова.