Низ студија које су у свету обављене током последње деценије бавило се овим и сличним  питањима – које је право време за читање, колико је важно читати, да ли нам читање продужава живот, који део дана је погодан за различите врсте штива. Ми се нећемо подробно упуштати у овакву врсту анализе, али ћемо навести да је још 2016. године у часопису „Social science and Medicine” објављено истраживање које је међунардни тим стручњака спровео на релевантном узорку а које је указало на то да читаоци књига у просеку живе дуже две године у односу на оне који не конзумирају књиге. Један од научника Ендри Лис, неуролог, нагласио је да је процес когнитивног размишљања током читања важан и у процесу третмана Паркинсонове болести, а проф. Ејвни Бавиши са Унивезитета „Јејл”,  је истакла добробити коришћења ума током читања.

Други научници су пак утврдили да и шест минута непрекидног читања сваког дана може да смањи ниво стреса за 68 процената.

Било како било – неоспорно је да је читање лековито, а у Градској библиотеци Чачак можете засигурно пронаћи штиво које је погодно за читање и у раним јутарњим сатима, и током дана или увече. Такође, право место за ту активност може бити ваш дом, неки кутак у чачанској Библиотеци или у природи… Изаберите!