Промоција 28. броја часописа за библиотекарство и информациону науку „Глас библиотеке” одржана је 27. фебруара у Великој сали чачанске Библиотеке.

О часопису су говорили проф. др Александра Вранеш са Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета у Београду, библиотекар Мирко Дрманац, гл. и одговорни уредник и др Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке. Програм којим је затворена Манифестација „Штампана реч 2022” водила је библиотекар Тијана Бежанић.

У детаљном осврту на садржај овог броја, проф. др Вранеш се похвално изразила о сваком раду појединачно и закључила да је категорија М54, коју је часопису доделио Матични научни одбор за језик и књижевност при Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС, велико и значајно признање за ово гласило и да сведочи о „квалитету прилога, одговорности уређивања, правовременом и континуираном публиковању, сталности и нивоу комуникације са сарадницима и читаоцима”. Она је такође изразила веру да ће овим „уређивачким, издавачким и ауторским замахом и потенцијалом, Глас библиотеке достићи категорију М51 пре педесетогодишњице излажења”.

Главни и одговорни уредник Мирко Дрманац говорио је о свом односу према „Гласу” из перспективе читаоца, аутора, члана редакције и напослетку уредника овог гласила.

Директор Библиотеке Богдан Трифуновић је рекао да је „спој завичајног утемељења, стручности и научних критеријума управо је оно што чини Глас библиотеке јединственим”. Такође је истакао да ће сваком истраживачу који се буде бавио културном историјом нашег краја, ово гласило бити извор драгоцених података. Нагласио је и значајну улогу коју је рано преминули др Дејан Вукићевић, дугогодишњи члан редакције, имао у настојањима да се добије категоризација часописа.

Нови број „Гласа библиотеке” доноси 12 тематски разноврсних стручних прилога и радова који су разврстани у пет рубрика Мрежа, Угао, Наслеђе, Поглед и Библиографија. Њих  потписују: Младен Весковић из Министарства културе Републике Србије (Библиотеке и доживотно учење), Даница Савић из Универзитетске библиотеке у Крагујевцу (SCIDAR – дигитални репозиторијум научних радова Универзитета у Крагујевцу), Љубица Петковић из Градске библиотеке у Новом Саду (Секундарни и терцијарни електронски извори у односу на традиционалне референсне збирке), Данка Спасојевић и Тијана Качаревић из НБ „Стефан Првовенчани” у Краљеву (Едукацијска пракса у краљевачкој Библиотеци као средишту неформалног образовања у локалној заједници), Милијана Јокић из Библиотеке града Београда (Фискализација у библиотекама: контрола оствареног финансијског промета посредством електронских фискалних уређаја), Ксенија Сланкаменац из Техничке библиотеке РТС (Специјална техничка библиотека Радио-телевизије Србије), Маша Милорадовић из Народне библиотеке Србије (In memoriam: др Дејан Вукићевић 1965-2022), Ирена Зечевић и Александар Радовић из Библиотеке Матице српске (Изузетна дела у „малом паковању”), као и чачански библиотекари Дубравка Илић (Анализа рада јавних библиотека Моравичког округа), Марина Белић, Никола Пеулић (Књиге на кућном прагу – нова услуга Градске библиотеке у Чачку), Тамара Јанковић и Тијана Бежанић (Лет испред времена – заоставштина Драгана Кувекаловића у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”; Прилози за чачанску библиографију: издавачко-штампарска продукција 2021).

За дизајн и прелом овог броја побринуо се Зоран Јуреш. Лектуру и коректуру је радила библиотекар Тања Вуковић, док је лектуру и превод сажетака на енглески језик урадила Тијана Бежанић. На сајту Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” ускоро ће бити доступно и електронско издање 28. броја часописа.