На питање како тинејџерима, најзахтевнијој категорији потенцијалних корисника библиотеке, приближити књигу и читање одговор је дала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” кроз пројекат „Књижне инсталације за Е-генерације”. Развој и широка доступност техничких уређаја почетком 21. века утицали су на одрастање читавих генерација младих, па се у складу са тим у чачанској Библиотеци јавила идеја да тинејџерима треба понудити могућност да путем средства комуникације које најчешће користе открију нове књижевне садржаје.

Употреба паметних телефона којим се скенирање, линковање, шеровање, лајковање и коментарисање на интернету подразумева, наметнула се као примарна и логична форма коју треба задржати. Оно што је Библиотека требало да уради је да постави нове садржаје у виду кратких видео-записа (трејлера) у виртуелни простор, до којих би се долазило скенирањем QR кода на својеврсним „књижним инсталацијама“ тј. осветљеним витринама модерног дизајна у којима се налази препоручена књига.

Активности на овом иновативном пројекту за младе Библиотека је започела у другој половини 2016. године када су одабрани наслови романа за препоруку (од романа до стручних публикација које нису део обавезне лектире), контактирани издавачи и набављене изложбене витрине. Чачански библиотекари показали су максималну креативност и ширину пишући приказе књига (Оливера Недељковић, Даница Оташевић и Исидора Ђоловић), кратке сценарије (Оливера Недељковић), музику за трејлере (Мирко Дрманац) или пак тумачећи улоге (Дубравка Илић). Трејлере су снимали Мики Златић и Јован Живковић, монтажу је урадио Љубиша Ћирковић, а организацију и координацију активности Марија Радуловић.

Ученици Гимназије снимају трејлер за „Ловац у житу“

 

Чланови бенда „Јурка“ и сниматељ Мики Златић

Уз активно учешће младих у реализацији пројекта (чланови новоформираног Клуба креативаца Teen Spirit при Библиотеци, ученици чачанске Гимназије и чланови београдске Мреже Б.О.О.К. коју води Александар Губаш), у снимању трејлера су учествовали ловац Зоран Поледица, члан Ловачког удружења „Радиша Поштић из Мрчајеваца, Ивана Суботић, новинарка ТВ Телемарк, и пас Маги.

Ивана Суботић и пас Маги у трејлеру за „Траговима мога пса“

„Књижне инсталације за Е-генерације“  је пројекат који подстиче истраживачки рад и креативно мишљење, а намењен је ученицима средњих школа, студентима, љубитељима књиге, али и свим грађанима Чачка за које је „ један део услуга дислоциран, тј. стављен у виртуелни простор интернета“ како је рекао евалуатор и директор Библиотеке, др Богдан Трифуновић на недавно одржаној конференцији за медије.Снимљени трејлери за књиге Дођи на једно чудно место, Илустровани рокенрол водич, Траговима мога пса, Ловац у житу, Сјај звезда на плафону и Мамин дневник могу се видети на сајту www.cacak-dis.rs/egeneracije као и на Youtube каналу. Први круг локација на којима ће „инсталације“ моћи да се виде су прометна омладинска месте: Гимназија, Саветовалиште за младе Дома здравља, Омладински клуб Канцеларије за младе и Прехрамбено-угоститељска школа.

Чланови Клуба креативаца „Teen Spirit“

Пројекат је суфинансирало Министарство културе и информисања са 455.000 динара.