Градска библиотека Чачак у сарадњи са ОШ „Владислав Петковић Дисˮ организовала је квиз за основце под насловом „Читам и знам!ˮ у четвртак, 21. априла у Заблаћу. Квиз је обухватао питања из области књижевности и граматике српског језика, а тиме је уједно обележен 23. април, Међународни дан књиге и ауторских права.

На састанцима библиотечке секције, за коју су заједнички задужене Школа и огранак Библиотеке у Заблаћу, настала је  идеја о организовању квиза који би укључио и друге школе. Овога пута у госте је позвана ОШ „22. Децембарˮ из Доње Трепче и њихова библиотечка секција коју води проф. Дејан Славковић с обзиром на то да они врло често посећују огранак у Заблаћу.

Колико су вредно читали обавезну лектиру, али и актуелне домаће и стране наслове за младе показали су такмичари четири екипе које су чинили ученици виших разреда ових двеју школа. Копља су укрстиле гостујуће екипе „Књиголовциˮ и „Кефалицаˮ са екипама домаћинима „Нирванаˮ и „Песма без речиˮ. Вредни „Књиголовциˮ су се такмичили у саставу Сандра Гојковић, Ивана Ћировић, Софија Дробњак и Маша Урошевић, док су „Кефалицуˮ представљали Игор Кубат, Анђела Пауновић, Сандра Урошевић и Даница Гојковић. Своје знање у екипи „Нирванаˮ показали су Ирена Дробњак, Лина Илић, Маша Миковић и Ања Огњеновић, док су то у „Песми без речиˮ учинили ученици Јована Пауновић, Нађа Јоксић, Софија Делевић и Никола Поповић.

Највиши ниво знања из књижевности и најбоље познавање граматике као и брзину и сналажљивост при решавању задатака у играма „спојницеˮ и „асоцијацијеˮ показала је екипа „Књиголовацаˮ из Доње Трепче која је освојила прво место. Одмах за њима била је екипа „Нирванаˮ из Заблаћа која је освојила друго место. Треће и четврто место припало је екипама „Кефалицаˮ и „Песма без речиˮ.

Књиге првонаграђенима и дипломе свим такмичарима уручила је модератор програма Зорица Ђаковић, професор српског језика и књижевности из школе домаћина. Она је уз библиотекаре Градске библиотеке Дубравку Илић и Владимира Симића учествовала у настанку квиза. Техничку подршку у реализацији квиза пружио је  библиотекар Александар Вукајловић.

Подршку такмичарима и организатору пружиле су најпре Слађана Парезановић, начелник ШУ Чачак која је упутила поздравну реч и казала да би овакав квиз могао бити организован и у другим школама у Округу јер је значајан подстицај младима да читају, освајају знање и негују лепу реч.

             Такмичењу које је изазвало велико интересовање присуствовали су и Рада Каранац, просветни саветник ШУ Чачак, директори школа Весна Урошевић (Доња Трепча), Милијан Пауновић (Заблаће), директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић, као и ученици и наставници обе школе.