Грађани Чачка као и туристи који овог лета потраже освежење на Градским базенима имаће прилику да позајме штиво за читање са полица отворене библиотеке која је постављена у уторак, 12. јула на омиљеном чачанском купалишту.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

На овај начин сви који уживају у летњем плаветнилу, а воле да читају, могу пробати како функционише концепт слободне размене публикација који у свету постоји скоро две деценије. Коришћење отворене библиотеке је слободно и бесплатно за све посетиоце базена, а основно неписано правило је да се једна књига позајми и на крају радног времена врати или донесе нека друга. За сада је у оптицају око 200 публикација које су расходоване из фондова Градске библиотеке, а грађани такође могу помоћи и допунити полицу својим књигама које им више нису потребне.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Градска библиотека је још 2016. године покренула ову акцију спорадично постављајући нове полице са књигама на различитим местима – на Градској плажи, у неколико прометних кафеа, бањи Горњој Трепчи, у Општој болници, Плавој хали док је била у ковид режиму, у Прихватилишту Центра за социјални рад, Окружном затвору итд. Кроз пројекат „Отворена библиотекаˮ током низа година Библиотека је остварила мноштво партнерстава са јавним, приватним и цивилним сектором имајући различите циљеве пред собом – једнаке услове за све када је у питању задовољавање основног људског права на књигу и информацију, скретање пажње на важност књиге и читања, као и помоћ пацијентима да преброде дуге болничке дане…

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Концепт слободне размене књига је на известан начин заживео у Чачку и постао лична  иницијатива  појединаца и организација што је почетној идеји дало смисао. Желећи да подржи једну лепу причу која расте, чачанска Библиотека у оквиру својих могућности допуњује и полице књигама на другим локацијама, попут отворене библиотеке у скејт-парку коју одржавају активисти Канцеларије за младе.