Постоје раднички, ђачки и песнички аутобуси који су понајбоља веза између прва два. Они пружају прилику да се живот гледа на један други начин, а ако деца то на време сазнају за њих ће  сваки аутобус бити Стихобус. Такав један песнички аутобус, назван „Стихобус“ превози стихове, лепе речи, смех, музику и весеље, краси Дисово пролеће већ три године  и потпуно је јединствен у региону. Претходне две године саобраћао је низводно, левом и десном обалом Мораве ка Трнави, Заблаћу, Слатини, Мрчајевцима,  Бресници, Доњој Трепчи и Прељини, а своју поетску кружницу завршавао је у градским школама, Гимназији и ОШ „Милица Павловић“.

Picture-179

 Ове године, у уторак, 29. априла 2014. године од 9 часова путујући аутобус стихова кренуо је на другу страну, узводно, уз Мораву ка Трбушанима,  Пријевору и Горњој Горевници да би се дружење завршило сусретом у ОШ „Филип Филиповић“.

Путници трећег „Стихобуса“ били су: писац за децу и  в.д. главног и одговорног уредника листа за децу „Невен“,  Мирко С. Марковић,  песник и писац за децу, Милоје Радовић, Дуде Лукић, библиотекари Дубравка Илић, Маријана Лазић, Владимир Симић, Снежана Планић, Љубиша Ћирковић и Марија Радуловић, директор Даница Оташевић, пријатељи библиотеке и други. У само једном дану одржано је четири књижевна сусрета са преко  420 малишана и њихових учитеља.

Picture-198Picture-212Picture-239Picture-244Picture-278

            Прва станица била је у Основној школи „Степа Степановић“ у Горњој Горевници, одакле је пут наставио до школе „Божо Томић“ у Пријевору (где су у програму учествовали ученици издвојеног одељења из Рожаца), затим четвороразредна школа у Трбушанима  (издвојено одељење ОШ „Танаско Рајић“) и на крају ОШ „Филип Филиповић“ у Чачку. Овога пута промовисан је најстарији часопис за децу „Невен“ у чијем априлском броју су четири стране посвећено 51.  Дисовом пролећу и деци песницима.

Picture-307Picture-314Picture-333Picture-343Picture-361Picture-373

У целодневном богатом поетско-музичком колажу учествовао је и Дуде Лукић, мајстор на усној хармоници, као и многобројни ученици из школа-домаћина. Да утисци буду незаборавни побринули су се чачански библиотекари делећи књиге и колаче. Медијатори трећег „Стихобуса“ били су Марија Радуловић и Љубиша Ћирковић.

Picture-401Picture-425Picture-447Picture-448Picture-455Picture-460

Сусрет са школарцима протицао је у такмичењу у брзалицама, загонеткама, уз песме „Вишњичица род родила“ и „Разгранала грана јоргована“, а у школама у Горњој Горевници и Пријевору ученици и гости заиграли су заједно у колу. Сусрет је прошао у општем весељу, али и уз поуку песника Милоја Радовића да је књига огледало света које се читањем повећава и из које нас посматра небо и оно око што никад не спава.

Picture-471Picture-478Picture-482Picture-483Picture-498