У сарадњи са Гете институтом, последњег јануарског дана у Одељењу стране књиге Градске библиотеке Чачак организован je семинар за наставнике „Киндеруни ‒ дечји дигитални факултет”. Соња Стојановић, професор немачког језика, колегама из неколико основних и средњих школа Моравичког округа представила је занимљив и иновативан концепт учења немачког, али и других страних језика.

Платформа под називом „Дигитални дечји универзитет”, скраћено „KinderUni(versität)”, првенствено је намењена деци између осам и дванаест година. Наменски сајт је покренут са циљем да код деце пробуди веће интересовање према учењу, буде доступан и разумљив, као и да га уз младе користе подједнако наставници и родитељи с обзиром на то да у одрастању деце данас велику улогу има интернет и коришћење дигиталних алата.

Учесници семинара су у првом делу предавања поделили своја искуства у вези онлајн-наставе и размотрили предности или недостатке укључивања ове врсте апликација у образовни процес. Затим су кроз групни рад осмислили појединачне презентације као резултат практичне примене програма „Киндеруни”.

Њима је предочено да се кроз ову платформу одвија упознавање ученика са светом науке путем усвајања речи на немачком или неком од друга 32 језика, у три области, кроз експерименте, кратке филмове, дидактичке материјале и занимљиве садржаје. Нарочито је истакнута подстицајна могућност сталног напредовања, па ученици прелазећи нивое сакупљају тематске беџеве на крају сваке лекције.

Радионице се могу приређивати уживо (у школама или код куће) и онлајн, а преузимање је потпуно бесплатно на њиховој веб-адреси (kinderuni.goethe.de). Закључено је да посебну погодност платформе представља то што наставницима омогућава брзу припрему часа, развија или буди креативност што је потврђено и тзв. радионичарским продуктима на крају семинара.