Лето у Библиотеци 2012“ почело је 25. јуна креативном радионицом мозаика „Каменчићи за маштање“ коју је водила  ликовна уметница Сандра Шесто Ђекић. Креације  22 полазника две узрасне групе основаца, који су се први пут сусрели са овом техником,  могле су се видети 6.јула, на мини изложби у Дечијем одељењу Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Већ пето лето Библиотека у току јула и августа  осмишљава занимљиве радионице  које посећује стотинак девојчица и дечака, а прошле године „Лето у Библиотеци“ проглашено је најбољим програмом чачанских Летњих дана културе.

     Шта могу веште дечије руке да ураде од обојеног стакла, керамичких плочица, бетона, лепка и шпер-плоче, било је изненађење за родитеље и све посетиоце. Полазници млађе групе „сликали“  су рибе, а старији лептире, док су Библиотеци остала и два заједничка рада. Ово је била уједно прва радионица мозаика организована у Чачку где Сандра Шесто Ђекић однедавно живи, а своје уметничко крштење имала је у мају на „Ноћи музеја“. Судећи по емоцијама полазника и резултатима, сигурно не и последња.

       Нове изазове за децу  Библиотека спрема већ за 10.јул када почиње радионица „Подстицај  и развој интелектуалних вештина“ коју води учитељица Драгана Џоковић, едукатор НТЦ учења чији су аутори чланови МЕНС-е,  затим креативне радионице лепог писања са калиграфијом коју ће реализовати Данка Перовић, професор ликовних вештина, најмлађе ће о лепоти говора учити глумица из Краљева Биљана Константиновић, а биће организоване радионице са темама из традиције, израде наруквица пријатељства, фотографисања и израде занимљивих украсних предмета и накита.