Захваљујући Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис“ око 400 ученика четвртог, петог и шестог разреда из основних школа “Филип Филиповић“ и “Милица Павловић“ у Чачку, “Свети ђакон Авакум“ у Трнави и “Свети Сава“ у Атеници,  у уторак 23. и среду 24. децембра 2014.  награђено је једним несвакидашњим часом на коме се читало и учило о српској историји, и о значају и лепоти читања.

slike-145

   Гост чачанске Библиотеке и ових школа био је Слободан Станишић, један од најпознатијих савремених српских писаца за децу, чије је стваралаштво награђено свим националним и са више међународних награда. Објавио је 105 књига за најмлађе, међу којима је и осам историјских романа о владарима лозе Немањића, из најновије и најатрактивније едиције “Деца читају српску историју“ у издању ИК “Пчелица“ из Чачка. Ова едиција је на 59. Међународном сајму књига у Београду награђена као најбоље остварење за децу у 2014. и наградом за најбоље илустроване дечије књиге. Библиотека је тим поводом представила едицију у школама чачанске општине и омогућила малишанима да упознају аутора и да из прве руке и на креативан и занимљив начин више сазнају о славној и витешкој прошлости Србије, да науче како да буду поносни на њу и да пожеле да им историјски ликови лозе Немањића постану омиљени јунаци детињства.

О необичним детаљима из живота Стефана Немањића, Стефана Дечанског, Стефана Првовенчаног, Уроша Првог, краља Драгутина и Уроша Нејаког аутор је надахнуто говорио и глумио, што су ученици са пажњом и одушевљењем пропратили. Посебно су приче о јунаштву краља Милутина и најмлађој владарки Симониди, владавина и вештина мачевања Душана Силног, изазвале пажњу ученика.

Сусретима са Слободаном Станишићем и његовим атрактивним представљањем јунака из српске историје, које је организовала у сарадњи са ИК “Пчелица“, чачанска Библиотека је са наградама најбољим читаоцима, заокружила овогодишњи богат и разноврстан програм за најмлађе, пожелела им да у Нову годину уђу уз књигу и још једном им показала пут којим се читањем стиже до звезданих висина знања и лепих речи.

ОШ „Филип Филиповић“

slike-047slike-054

ОШ „Милица Павловић“

slike-102 slike-083

ОШ „Свети ђакон Авакум“

slike-228 slike-217

ОШ „Свети Сава“

slike-261 slike-248 slike-250