Андрић град и Шарганска осмица били су у суботу, 21.септембра 2013.године, дестинација традиционалне годишње екскурзије чачанских библиотекара. Поклоници лепе речи најпре су били одушевљени амбијентом Мокре горе и како је   у складу са природом изграђена атрактивна туристичко-културна понуда, али и прегалаштвом градитеља од пре једног века који су „освојили“ Шарган и повезали Србију са Вишеградом. Лепота предела, јединство природе и људске руке, пример су како  се  од онога што вам је пало с неба може направити привредно чудо и подстаћи разбој једне пасивне регије. Потврда тога је препун воз туриста из Чачка, Хрватске и странаца који су у суботу  купили карту за прву вожњу Шарганском пругом, а у току дана их је било још две.

 slike-296

Мост на Дрини и Андрић град су ново туристичко-привредно чудо које ће унапредити поприлично девастирани Вишеград. Емир Кустурица још једном је превазишао себе на градитељском  пољу.  После Мећавника направити на утрини  камени град и подићи споменик Иви Андрићу који је романом „На Дрини ћуприја“ овековечио овај предео, али и цркву светом цару Лазару, биоскоп, књижару,  тргове, улице које носе имена значајних историјских догађаја и личности, равно је подвигу.  Андрићевом институту који се тек  формира библиотекари Градске библиотеке  поклонили су сабране песме Владислава Петковића Диса и друга своја издања штампана поводом 50. „Дисовог пролећа“. Овом пеилоком посећен је и комплекс манастира Добрун чији темељи потичу из 14. века и споменик Карађорђу.

Како је лепа наша земља и како  лепом можемо  да је учинимо закључак је који се сам наметнуо на овом  занимљивом путешествију које препоручујемо и другима.

slike-010slike-061slike-082slike-131slike-256 slike-284slike-315