Историјски дан за Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ у Чачку: први пут за  165. година постојања ову установу  посетио  је актуелни министар културе  Владе  Републике Србије Иван Тасовац са државним секретаром Дејаном Ристићем.

slike-555

Посета је уприличена у недељу, 20. октобра 2013. у 14 часова, непосредно пред отварање 58. Међународног сајма књига у Београду. Високи државни службеници управо су са 367 књига даровали Градску библиотеку и са руководством града и установе разговарали о даљем унапређењу културе и позиционирању Чачка на мапи Србије. После кратког обраћања новинарима, где је говорио о значају библиотека за културу земље, министар Тасовац  са сарадницима разговор  је наставио са градоначелником Чачка мр Војиславом Илићем, помоћником градоначелника Александром Дачићем и директором  Даницом Оташевић.slike-586 slike-547slike-549

Министар Тасовац истакао је високе домете чачанске библиотеке у разбоју библиотечко-информационе делатности и добру културну политику локалне заједнице, интересујући се при том за адаптацију Дома војске и намерама руководства да се разреши проблем простора. Министар културе  нагласио је нову културну политику према  библиотекама, којих има 176 у земљи,  развијену мрежу  установа и њихов значај за темељне вредности сваке културе. Тасовац је при том цитирао Борхеса који је рај увек замишљао као библиотеку изражавајући жељу да ове установе буду  барем предворје  тог раја, као и да Чачак  и локална заједница буду први који ће омогућити својој Библиотеци такве услове.

Градоначелник Чачка замолио је за тешњу сарадњу са министарством културе и помоћ у детаљнијем дефинисању потреба савремене библиотеке,  као и увид стручњака Народне библиотеке Србије у идејно решење пројекта за реконструкцију бившег Дома војске за Градску библиотеку.

slike-566slike-578slike-580