Уважавајући интересовања и културне потребе младих Чачана, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је у четвртак, 7. новембра уприличила извођење позоришне представе по роману „Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић.

Пред више од 150 тинејџера изведена је представа у режији Патрика Лазића, која је премијерно приказана у оквиру 14. Фестивала Интернационалног студентског театра који организују студенти Факултета драмских уметности из Београда.

Играли су Љиљана Ђурић, Драга Живановић, Срна Ђенадић, Андреј Јемцов и Ђорђе Мишина, искусни и млади глумци који су испричали универзалну причу о одрастању, тј. преласку границе између два света – дечјег и света одраслих.

Комад је примерен и интересантан младима јер их води кроз причу о лету на Јадрану, сунцу, мору, летњој романси. Ипак, он је и много више од тога. Тинејџерка Софија током летовања сазрева у девојку свесну да је живот много више од друштвених мрежа. Она се сусреће са сопственим предрасудама и стереотипима, открива прву љубав, али се по први пут среће са смрћу блиске особе.

Публика коју су чинили ученици седмог и осмог разреда основних школа и прве и друге године средњих школа била је изузетно задовољна, али и видно дирнута представом. Овакав програм је показао да репертоар за тинејџере може да буде забаван, едукативан и емотиван у исто време, ненаметљиво ангажован и прецизан у својој намери.