Трудећи се да сваке године током летњег распуста понуди велики избор активности за децу и младе у Градској библиотеци Чачак током јула и августа организовано је шест радионица. Наши млади суграђани су овог топлог лета сликали, учили се древној уметности приповедања, правили кутије лепих речи, оживели традиционалне технике уз помоћ геометријски сеченог папира у бојама и правили различите фигуре, исцртавали неме карте, „обишлиˮ земаљску куглу, гледали кроз телескоп. Све ово је приказано на завршној изложби „Лето у Библиотеци 2022ˮ која је отворена у уторак, 13. септембра у галеријском простору. Више од сто школараца са територије Моравичког округа уз помоћ водитеља радионица нашло је освежење у креативном раду, учењу, али и дружењу. Изложба ће бити отворена наредних седам дана.

Академски сликар Олга Глишин је укратко представила шта се то крило иза радионице „Неочекивана слагалицаˮ. Она је рекла да су полазници комбиновањем ликовних техника колажа и акрила на хамерима великог формата урадили 19 јединствених портрета.

Да лепа реч и гвоздена врата отвара потврдила су 24 ученика узраста од 7 до 10 година. Они  су уз помоћ занимљивих игара које су осмислиле библиотекари Милица Домановић и Ана Станојевић још једном открили колико речи могу бити моћне и важне. Након тога је настала и друга радионица симболичног назива „Кутија лепих речиˮ која је била испуњена занимљивим порукама намењеним драгим особама.

Радионице „У свему нај, нај…ˮ и „Под звезданим плаштомˮ привукле су неке будуће географе који су уз теоријски део и занимљиве презентације научили нове појмове, решавали занимљиве асоцијације и на крају „послалиˮ оригиналне поруке у космос. О њиховом раду говорила је библиотекар Биљана Арсић.

„Хиљаде листова, стотине цветоваˮ је радионица која је оживела ждралове, цветове, фигуре бродова, корисне и декоративне кутије за оловке, а све уз помоћ древне технике оригами  коју су представили библиотекари Марина Белић и Никола Пеулић.

Када на малој дрвеној позорници која је спој ликовне уметности, књижевности и позоришта слика проговори настане камишибај. А полазници истоимене радионице су захваљујући библиотекарима Јелени Дуковић и Маријани Лазић осмислили и представили публици приче „Велика тркаˮ „Једном давно у древном Јапануˮ и „Девојчица и златна рибицаˮ. Најлепша награда био је снажан аплауз који су добили, али и сви претходни учесници током вечери. У музичком делу програма све симпатије је побрао Матија Цогољевић, ученик Музичке школе „Др Војислав Вучковићˮ који је на гитари извео две композиције. Велико интересовање деце и младих као и утисци које су радионичари и водитељи понели са овогодишњег „Лета у Библиотециˮ потврда је успешног едукативног и креативног рада. Уједно, то је и подстрек библиотекарима да већ од данас планирају нове активности и садржаје за наредно лето, 2023. године.