Иако је Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ гостовала у Основној школи „Филип Филиповић“ 1. априла, на Светски дан смеха и шале, шала није да се од читања расте и да сви предшколци и прваци имају право на бесплатно чланство у Библиотеци.Још један повод био је за дружење библиотекара са око 80 предшколаца из вртића „Сунце“, „ Лептирић“ и школе „Филип Филиповић“, а то је Светски дан дечије књиге, 2. април.

slike-011

Овај празник установљен је у част данског књижевника Ханса Кристијана Андерсона и славе га сва деца света која одрастају на његовим бајкама. Једна од бајки, „Ружно паче“, прочитана је малишанима уз видео презентацију, а потом су им показане књиге које могу наћи на Дечијем одељењу Градске библиотеке, од „највеће“ књиге, књига о диносаурусима, витезовима, принцезама, у 3Д , звучне и илустроване на деци разумљив и близак начин.

 slike-014slike-027

Колажни програм читања бајки, шала и квиз такмичења, био је прихваћен са одушевљењем. Предшколци су имала прилике да погледају и луткарску представу “Бакин рођендан“, дело њихових другара из Библиотеке, као и да прелистају неке од најлепших књига које могу да позајме у великој кући књига. Смех и граја будућих ђака првака испунила је свечану салу школе. Гостовањем у другој институцији Библиотека показује да нема зидова између ње и корисника и да је популарисање читања и даље приоритет библиотекара који су увек спремни да оду пред своје будуће читаоце. Зашто је важно читати и зашто је књига најбољи човеков друг учи се од малих ногу и та заљубљеност у књигу траје код многих читавог живота.

slike-034

Будући прваци добили су позив да буду драги гости Дечијег одељења, а са њима су се дружили библиотекари Маја Лазић, Ана Станојевић и Владимир Симић уз срдачну подршку Славице Лужанин, директора ОШ „Филип Филиповић“, Данице Оташевић, директора Библиотеке, и Дубравке Илић, руководиоца матичне службе.

slike-046