У предвечерје завршнице Дисових свечаности у четвртак, 26. маја у завичају Владислава Петковића одржан је програм „Кад бих био песник” на коме су додељена признања најбољим младим литерарним ствараоцима. Основци и средњошколци Моравичког округа одговорили су на позив Градске библиотеке „Владислав Петковић Дисˮ и послали своје радове на конкурс који је ове године расписан 43. пут. Укупно је стигло 360 радова из 32 основне и средње школе Округа.

Библиотекар Дубравка Илић је истакла да је током овог пролећа Библиотека била место окупљања песника, да су у протекла два месеца одржани квалитетни музичо-поетски програм, да  је угостила бројне уметнике, мајсторе фотографије, писце за децу. Пре свечане доделе присутнима се обратио директор Градске библиотеке др Богдан Трифуновић и начелник Школске управе Чачак Слађана Парезановић.

Највише симпатија код ученика побрао је песник Драган Бошковић, добитник Дисове награде истакавши да је ова награда једна од најдуговечнијих у Србији и да има највећу књижевну тежину. „Можемо бити поносни на десет векова српске књижевности и то је наша национална мисао, колективно сећање и културна вредностˮ, истакао је он. Песник Бошковић, искрено одушевљен прозним и поетским радовима које је чуо, казао је да награђени млади ствараоци представљају савремену српску књижевност.  Традиционално „Слово о школиˮ у име свих ученика, запослених и домаћина, говорила је Ивана Штављанин, ученица осмог разреда  ОШ „Владислав Петковић Дисˮ.

Овогодишњи лауреат је са директором установе Богданом Трифуновићем и награђеним ученицима обишао и огранак Градске библиотеке у Заблаћу, том приликом млади су добили још неколико вредних савета од песника Драгана Бошковића.