У среду 21. октобра Гимназија у Чачку приредила је, у сарадњи са Градском библиотеком „Владислав Петковић Дис“, нову Трибину о прошлости на тему „Драгиша Васић: књижевник и побуњеник“. Серија Трибина о прошлости покренута је у марту 2015. године од стране Библиотеке у Чачку са намером да се кроз форму дијалога учесника трибине, како излагача тако и публике, осветле важне теме из националне и локалне прошлости које и даље изазивају контроверзе у друштву или нејасне интерпретације. Учесници трибине у Гимназији били су др Милош Тимотијевић из Народног музеја Чачак, др Богдан Трифуновић из Градске библиотеке Чачак и мр Владимир Димитријевић, професор Гимназије. Они су из више углова сагледали биографију Драгише Васића, његово књижевно и публицистичко дело, као и друштвено-политички ангажман овог интелектуалца који је у тренуцима великих друштвених криза попут два светска рата остао у земљи, са пушком или пером у руци.

tribina-gimnazija

Делатност др Богдана Трифуновића на пољу расветљавања тема националне прошлости ових дана крунисана је и објављивањем приређене докторске дисертације на енглеском језику о месту Старе Србије (Косово и Метохија, Македонија) у колективном сећању Срба до Првог светског рата. Издавачи студије „Memory of Old Serbia and the Shaping of Serbian Identity“ су издавачка кућа DiG, Варшава, и Факултет „Артес Либералес“ Универзитета у Варшави, на којем је Трифуновић одбранио докторску тезу из студија културе раније ове године. Књига је објављена као трећа у серији „Колоквија Балканика“, у којој се објављују наслови везани за студије Балкана на енглеском језику а чији је уредник проф. др Јоланта Сујецка са Универзитета Варшава.

Bogdan-Memory-of-Old-Serbia-250px

У данашњем времену информационих технологија и свеприсутности интернета у свакодневном животу неопходно је обратити пажњу и на тему примене технологије у библиотекама за потребе истраживања у друштвеним наукама. Управо је то била тема конференције „(Retro)Digitalisate – Kommentarkultur – Big Data“ која је организована 8. и 9. октобра 2015. у Минхену од стране Националне библиотеке Баварске. На позив Баварске библиотеке др Богдан Трифуновић, као представник Југоисточне Европе, приказао је активности Библиотеке у Чачку на пољу дигитализације и дигиталног чувања културне баштине која је важна како за заједницу којој Библиотека припада, тако и за истраживаче прошлости, обичаја, језика, традиције и слично, који тој дигитализованој баштини могу да приступе путем интернета из било ког дела света. Учесницима конференције била је нарочито интересантна активност Библиотеке у Чачку у заштити и дигитализацији садржаја аудио-визуелне грађе, као и други послови који Центар за дигитализацију обавља од 2008. године.

RKB15-Minhen

rkb-15-conference-munich-bogdantrifunovic-500px