Ретроспективна изложба архивске грађе под називом Смак 50 која је посвећена 50-годишњици постојања једног од најзначајнијих рок бендова на нашим просторима, отворена је у четвртак, 1. септембра у Градској библиотеци Чачак. Аутор поставке је Kсенија Ђерковић, председник удружења „Смаковци” и ћерка бубњара Слободана Стојановића Кепе.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Програм отварања започео је документарним филмом о култном рок саставу и његовим члановима – Радомиру Михаиловићу Точку, Слободану Стојановићу Кепи, Зорану Милановићу и Борису Аранђеловићу. Осим филма, публика је могла да види и 49 плаката на којима су приказане фотографије, плоче, концертне карте, бројни новински чланци из старих новина попут Џубокса, Репортера, ТВ Ревије итд. У витринама су изложени и експонати – бубњарске палице, делови гардеробе и други реквизирти и опрема које су чланови бенда користили на сцени.

Смак 50 је путујућа изложба која представља велики допринос неговању успомене на људе који су рок музику живели, познавали и осећали. Ауторка поставке Ксенија Ђерковић говорила је о припреми и одабиру материјала за изложбу, али пре свега о томе како је изгледало и како данас изгледа „живети живот Смакаˮ. Она се присетила детињства и тинејџерских дана када су јој помало и сметале пробе бенда које су се одвијале у очевој породичној кући, међутим, данас када су чланови Смака ветерани, признаје колико јој прија близина људи чија је енергија непролазна.

Изложбу Смак 50 је отворио помоћник градоначелника Чачка Мирослав Петковић. Он је рекао да Град Чачак организује концерт Смака 9. септембра и да ће Чачани, али и бројни гости из региона, добити прилику да чују препознатљив звук бенда чијом се дугом традицијом тако често и свакако с много разлога поносе. Петковић је најавио концертни спектакл на Градском тргу, на бини величине шест ари и са посебним водом за струју.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Изложба Смак 50 биће отворена до 12. септембра у Галерији Библиотеке.