Korica-casopisТрадиционално Дисове свечаности прати и објављивање више публикација у издању Градске библиотеке.Најдуговекији је часопис „Дисово пролеће“ који излази од 1971. године, едиција „Књига госта“ „отворена“ је 1973. књигом „Стражилово“ Милоша Црњанског, а каталог за изложбу лауреата Дисове награде Библиотека објављује од деведесетих година прошлог века. Трима публикацијама овог „Пролећа“ прикључен је и зборник радова са научног скупа „Поезија Бранка В. Радичевића“. Издавачки низ којим „Дисово пролеће“ богати српску историографију биће до краја године употпуњен првом књигом Огњена Обрадовића, добитника награде „Млади Дис“ за 2016. годину. Уредник свих издања је Даница Оташевић. Издавачка делатност Библиотеке умногоме је обогатила културу Србије и допринела квалитету и значају манифестације.

ДИСОВО ПРОЛЕЋЕ

Хроничар манифестације је часопис „Дисово пролеће“. Дешавања изумеђу 52. и 53. Дисових свечаности забележена су у 47 боју часописа који је штампан на 58 страна и у тиражу од 500 примерака.Часопис је посвећен лауреату Томиславу Маринковићу, али доноси и нове теме које допуњавају Дисов животопис, бележи најважнија дешавања на овогодишњим свечаностима које су трајале од 7. марта до 27. маја, и саопштава одлуке жирија за бројне конкурсе које расписује Градска библиотека и Одбор Дисовог пролећа. Објављен је интервју са лауреатом Дисове награде под насловом „Тишина је царство поезије и најлепша музика“, али и како је 1937. године обележено две деценије од смрти песника Владислава Петковића Диса и да ли ће на стогодишњицу од смрти Дис добити споменик у родном Заблаћу и шта је Миланка Морозов из Лознице поклонила чачанској библиотеци од драгоцене грађе за животопис породице Петковић. За часопис „Дисово пролеће“ писали су: Васа Павковић, Михајло Пантић, Драган Хамовић, Ђорђе Деспић, Горан Максимовић, Живорад Недељковић, Даница Оташевић, Бојан Васић, Данијела Ковачевић Микић, Светлана Градинац, Оливера Недељковић, мр Маријана Матовић, Дубравка Илић, Радован М.Маринковић и други.

korica-knjige-MarinkovicИЗДВОЈЕНЕ ТИШИНЕ

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ објавила је у едицији „Књига госта“ изабране песме „Издвојене тишине“ лауреата Дисове награде за 2016. годину Томислава Маринковића. Избор песама ( старих и нових) сачинио је књижевни критичар Васа Павковић који је и аутор поговора под насловом „Миран живот“. Ово је 41 књига добитника Дисове награде у едицији, а десета књига песама Томислава Маринковића. Васа Павковић определио се да „Издвојене тишине“ чине песме из збирки „Школа трајања, „Свет на кожи“, „Обичан живот“ и „Невидљива места“ уз пет нових песама. Књига је штампана у тиражу од 500 примерака.

 

 

 

 

Korica-katalog-Tomislav-Mar( НЕ)ОБИЧАН ЖИВОТ

Добитнику Дисове награде Градска библиотека приређује изложбу са каталогом и на тај начин приближава песника публици и упознаје јавност са његовим делом. Стваралаштво Томислава Маринковића библиотекар саветник Милица Баковић  „ видела“ је као (Не)обичан живот и тако насловила каталог изложбе која је отворена 27. маја 2016. године испред Одељења за одрасле читаоце у Дому културе. Изложба носи назив Изнад пролазности. Дизајн каталога обима 28 страна и у тиражу од 200 примерака као и изложбе потписује Миленко Савовић.

 

 

 

Korica-zbornik-Branko-V-RadПОЕЗИЈА БРАНКА В. РАДИЧЕВИЋА

Приређивач зборника је др Драган Хамовић, издавачи су Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ и Институт за књижевност и уметност Београд, резимеа на енглески превела је Јадранка Матијевић а индекс имена урадила је Тамара Јанковић. За дизајн корица и штампу одговорна је Графичка радионица „Артера“, Чачак. Штампање зборника радова омогућило је ЈП ПТТ саобраћаја „Србија“, Дирекција Београд. У зборнику је објављено 12 радова: Радивоје Микић, Јован Делић, Драган Хамовић, Бојан Јовић, Александар Милановић, Бранко Златковић, Јелена Панић Мараш, Никола Маринковић, Миломир Гавриловић, Милица Томић, Владимир Димитријевић и Владан Бајчета. Ново читање поезије Бранка В. Радичевића објављено је у тиражу од 300 примерака а зборник је обима 207. страна

Сматрајући да само написано остаје и траје, Градска библиотека штампала је и каталог за изложбу дигиталне фотографије „Објективом кроз књигу“ у коме су објављени награђени радови, списак школа учесница на конкурсу и имена ученика чији су радови издвојени за изложбу. Аутор каталога је Љубиша Ћирковић.