Одавно је познато да је дружење са књигом изузетно драгоцено за развој деце, а библиотекари Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ кроз радионичарски рад непрестано се труде да то дружење увек буде ново и другачије.

DSC_0262

Мењајући тему о којој се говори, форму или приступ, у разним радионицама са малишанима, у фокус увек на крају дође књига и прича о књизи. Тако је било и у понедељак, 14. децембра 2015. на четири сусрета са мрчајевачким малишанима.

Најмлађи, а уједно и највреднији читаоци издвојеног одељења Библиотеке у Мрчајевцима, предшколци из вртића „Звончица“ редовни су читаоци понедељком и четвртком, данима када је одељење отворено. Овог понедељка су три групе предшколаца са својим васпитачима, њих близу 70, били у гостима Библиотеци, а дочекао их је квиз, у исто време забаван и користан.

DSC_0239 DSC_0244

Иако су им бајке омиљено штиво, овога пута су се опробали у првим корацима у математици. Квиз је настао је од питања и илустрација из књига: „Имам идеју“, „Реши, па се смеши“, „Мисли, па смисли“, „Испеци, па ми реци“, нашег завичајца, Милана Батавељића. Деца су упућена да посматрају сваку илустрацију и да на њој запажају што више детаља. Подстицани на размишљање, решавали су задатке сваки пут образлажући зашто је одговор баш такав.

DSC_0252 DSC_0271

Анимирано-документарни филм Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости аутора и продуцента Саве Сајка емитован је у Основној школи „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима за око 80 ученика петог, шестог и седмог разреда. Ученици највеће сеоске школе у граду Чачку, која је недавно добила и нову школску зграду припремили су кратак програм о славном научнику Михајлу Пупину и на тај начин присутне увели у филм.

DSC_0277 DSC_0280

Филм Михајло Идворски Пупин – пут ка светлости доноси причу о човеку чији је једини пут био пут ка светлости. Овај велики научник, иноватор, дипломата, педагог, предузимач и доброчинитељ још је од детињства био загледан у звездано небо изнад идворских пашњака трагајући за питањем Шта је светлост? Михајло Пупин (1854-1935) се родио у малом војвођанском селу Идвору где је започео школовање након чега је пропутовао европске престонице и Америку, најпре као студент, а потом створивши импозантну каријеру, која је једна од најнеобичнијих у историји науке.

DSC_0288 DSC_0294