Међународни фестивал хумора за децу који организује библиотека „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу прославио је овог септембра 27. рођендан. Весела смотра дечијег стваралаштва под традиоционалним слоганом „Смеха, смеха деци“, окупила је, од 14. до 17. септембра 2015. године, велики број малишана, који су уживали у стиховима и у дружењу са најпознатијим српским писцима: Рашом Поповим, Слободаном Станишићем, Бранком Стевановићем, Тодетом Николетићем, овогодишњим добитником „Златног пера“ за стваралаштво за децу, Бранком Стевановићем, као и са Бошком Ломовићем, који је понео „Сребрно перо“за 2015. годину за књигу „Буквар дечјих дужности“.

0006

     Тим библиотекара чачанске Библиотеке већ традиционално је учествовао у фестивалском програму, као и на 12. Међународном стручном скупу библиотекара из земље и иностранства на тему „Тинејџери – захтевни корисници и библиотеке за нове генерације“, чији је домаћин лазаревачка Библиотека. Примере добре праксе чачанске Библиотеке колегама из Шведске, Хрватске, Бугарске и Србије, представила је Марија Радуловић својим стручним радом „Тинејџери и библиотека“, и кратким истоименим филмом за који је режију и монтажу урадио Љубиша Ћирковић.

0004 0005

Да је библиотека најпожељније место за одрастање креативних и успешних малишана, и какве разултате даје предан заједнички рад чачанских библиотекара са најмлађима, показало се и на овогодишњем Фестивалу хумора, о чему смо већ писали у јулу ове године. Вредни предшколци и основци, сарадници чачанске Библиотеке са територије Моравичког округа, по десети пут тријумфовали су на лазаревачкој смотри, и освојили награде у бројним фестивалским категоријама.

Књижевна радионица чачанске Библиотеке је за остварења током прве године свог постојања, понела значајне награде за групне радове: необјављеној књизи афоризама „Књига за мали одмор“ припала је плакета „Гашина бисерна огрлица“, а „Гашино чаробно перо“ додељено је „Чаробној књизи“ као уникатном делу. За „предан рад са младима и велики допринос фестивалу“ награђена је библиотекар Оливера Недељковић, која је у протеклој години радила са полазницима Књижевне радионице чачанске Библиотеке.

0002 0003

   Награђени ученици ОШ „Академик Миленко Шушић“, издвојеног одељења из Ртију, Анђела и Илија Сретеновић, Јанко Варагић, Мирјана Славковић и Анђела Чикириз, дошли су у Лазаревац са учитељицама Светланом Јаковљевић и Оливером Станисављевић . Са награђеним вршњацима дружио се и Филип Сенић, ђак ОШ „Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, а сви заједно нису крили одушевљење наградама и сусретом са писцима на Фестивалу.

0001

   Због својих предшколских и школских обавеза остали награђени из Моравичког округа нису могли да присуствују свечаној додели награда, па су чачански библиотекари преузели награде за њих. Признања лазаревачког жирија биће им уручена на Дечјем одељењу Библиотеке и у огранцима у Заблаћу и Прељини.