Поетско-музичко вече „Хтедох дугу да са неба свучем” одржано је 19. маја у Градској библиотеци Чачак, а било је посвећено једном од најзначајних српских песника Бранку Радичевићу. Програм је осмишљен као вешт преплет документаристички заснованог казивања, драматизације догађаја пресудних за Радичевићеву судбину и извођења стихова као најубедљивијег доказа књижевне бесмртности.

Наративне целине, које су живописно дочарале друштвено-историјски контекст средине деветнаестог века, припремила је и интерпретирала библиотекар Душица Брковић, док су игране делове извели драмски уметници Владимир Јоцовић (као Бранко) и Баћко Букумировић (као Вук Караџић) са младим глумцима „Морава театра”. Сваки од сегмената обухватио је неку од карактеристичних фаза Бранковог опуса: ђачке дане, разуздану младост, неостварену љубав према Мини Караџић, болест и свест о неминовној смрти.

Захваљујући динамичној и занимљивој интерпретацији, посетиоци су времепловом спроведени од бечких плесних дворана и салона – места окупљања тадашње интелектуалне струје до болничких ординација, од страсти до дубоке сете. Тиме је дочаран начин на који је овај изузетни елегичар спознао свет и постао непресушни извор инспирације потоњим генерацијама.

Радичевићеви стихови давно су преточени у нумере те су за музички део програма били задужени ученици Музичке школе „Др Војислав Вучковић”. Композицију „Укор” извела је Ленка Вујанић, а у дуету са Уном Бисенић извела је песму „О јесенске дуге ноћи”. Такође, публику је освојио и ученик Вук Сретеновић који је отпевао „Ој девојко селен велен”. Сви ученици су из класе проф. Драгане Вуковић, а наступали су уз клавирску сарадњу професора Јована Тошића. Програм је водила библиотекар Марина Белић.