Златибор је од 4. до 6. јуна 2015. године био место одржавања IX научно-стручне конференције Библионет у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и домаћина скупа Народне библиотеке из Ужица. Градску библиотеку „Владислав Петковић Дис“ су представљали директор установе Даница Оташевић и библиотекари: мр Маријана Матовић, Дубравка Илић, Мирко Дрманац, Тамара Јанковић и Владимир Симић. Тема овогодишњег Библионета била је „Колекције периодике у српским библиотекама“.

DSC_0838

Периодику чачанске библиотеке другог дана скупа представио је Мирко Дрманац радом „Листови који трају : два века серијских публикација у Чачку“ уз пратећу визуелну презентацију. Приказани су фондови и колекције часописа и листова Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“, које су штампане у периоду од средине XIX века и размештене у оквиру четири библиотечке целине, као и дигитална библиотека завичајне периодике.

DSC_0948 DSC_0961

У раду је представљен фонд богатих и вредних легата: породице Филиповић и Јована Давидовића. Презентован је и завичајни информативни недељник Чачански глас који излази у континуитету од 1932. године, као и поступак његове дигитализације и стварања електронских колекција. Штампана верзија свих радова са скупа биће накнадно објављена у Зборнику.

На конференцији је изложено 29 стручних радова које је пратило више од 120 библиотекара из Србије и колега из Републике Српске, а присуствовала је и Александра Фулгоси, помоћник министра за заштиту културног наслеђа у Министарству културе Републике Србије са сарадницима.

 DSC_0968DSC_0936