Жири Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ за награду „Млади Дис“, који је радио у саставу Соња Веселиновић, председник, Петар Матовић и Саша Стојановић, између 33 приспела рукописа на конкурс за прву песничку збирку већином гласова најбољим је прогласио рад под шифром „Соната“. У ужем избору нашли су се још рукописи потписани шифрама „Млинар“, „Центрифугални играч“, „Маленковићев осмех“ и „12“.

Аутор рукописа под шифром Соната је Гордана Смуђа, рођена је 1982. године у Београду, где је 2005. године завршила мастер студије Драматургије на Факултету драмских уметности. Од 2004. до 2009. године похађала је већи број стручних курсева у земљи и иностранству, на којима се усавршавала у областима документарног филма, етике и естетике филма, истраживачког новинарства, маркетинга.

Гордана је била стипендиста Фонда за развој научног и уметничког подмлатка Министарства просвете РС (2005-2006), стипендиста Министарства образовања и спорта РС (2005-2007), Универзитета “Данте Алегијери”, Ређо Калабрија у Италији и Италијанског културног центра у Београду (2005). Говори енглески, италијански, немачки и руски језик. Била је сарадник или запослени у низу медијских и маркетиншких кућа између 1997. и 2011, драматург и извођач више представа у земљи и иностранству, сарадник часописа “Маркетинг Србија”, “Црта”, “Статус”, као и програмски уредник, селектор, ПР, продуцент и директор креативних кампања Фестивала дугометражног документарног филма, Биоскопа “Балкан”, Дома културе Студентски град у Београду, Кинотеке, Дома омладине… Аутор је већег броја позорнишних и радио драма, сценарија, есеја и теоријских радова о филму и позоришту. До сада је објављивала поезију и кратке приче на интернет сајтовима, у електронском часопису “Трећи трг”, БЕЛЕФ публикацији “Нови поредак текста” (2007)…

 

Награда Млади Дис Гордани Смуђи биће уручена 26. маја у Чачку на свечаности испред Дисовог споменика. Награђени рукопис Градске библиотека штампаће до краја године као тридесету књигу у едицији „Токови“.