Прошлонедељни 58. Међународни сајам књига у Београду за библиотекаре Србије  био је посластичарница у коју  их је законодавац довео да гледају књиге, а  уколико имају среће да  су им буџети за куповину књига већи од 400.000 динара  „колаче“ једу тек  после спроведеног поступка јавне набавке мале вредности!

slike-604

Књига је још једном  (први пут је било када је уведен ПДВ) изложена рогобатној, а непотребвној тортури, која не оставља простора да  културно добро што пре доспе у библиотеке и приближи се корисницима.  Читаоци ће морати да сачекају  на нове књиге два месеца док се поступак јавне набавке заврши што је једна од неправди и лош односа законодаваца и власти према књизи, писцима, издавачима, библотекарима и култури уопште. Гледаоци су били и библиотекари чачанске библиотеке, која је ове године први пут на штанду Заједнице матичних библиотека изложила своја издања и прикључила се другим учесницима ове светковине писане речи.

 slike-595

Издања Градске библиотеке, пре свега сабране песме Владислава Петковића Диса „Са заклопљеним очима“ и књига беседа и интервјуа „Дису у гостима“ коју је приредио Драган Хамовић, изазивају велику пажњу, па су  проф.др Радивоје Микић, Хамовић и Даница Оташевић били гости Другог програма Радио Београда у емисији „Круг 2“. На сајму се у више прилика разговарало о јавним набавкама у култури, неправди која се наноси књизи, али и о положају  писаца, књижевности, манифестацијама и библиотекама о чему су актери разговарали 25.октобра у Народној библиотеци Србије са министром културе Иваном Тасовцем.  Охрабрење је што је министар најавио јачање институција, редефинисање односа у култури и финансирање квалитета, односно најавио „културу која нас кроз заједнички језик интегрише у једно хумано, толерантно и отворено друштво, које ће створити једну успешну и поносну нацију“.

IMG_4977

 

Добру књигу најмлађима даровала је Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења чачанске библиотеке. Издавачка радионица „Чекић“ објавила је књигу „Причино дете“, па је на штанду издавача била прилика да колеге поделе са аутором радост и буду први купци књиге.

IMG_4973

 

У  буџету Градске библиотеке за 2013.годину опредељено је  1.900.000 динара за набавку књига што је за сваку похвалу за разумевање од локалне власи. То је један од већих буџета  у Србији за куповину књига, али се Библиотека суочава са компликованом процедуром јавних набавки малих вредности и постоји могуђност да се због дугог процеса сва средства не искористе до краја године.

 

IMG_4980

 Нових књига ће бити, али тек кроз месец-два. У међувремену очекује се  да стигну књиге из откупа Министарства културе  издавачке продукције за 2012.годину, где је чачанска библиотека имала фонд од 720.000 динара за избор нових наслова.