Градска библиотека „Владислав Петковић Дисˮ у сарадњи са „Иницијативом за бесплатно образовање” организовала је трибину посвећену набавци уџбеника за ученике  основношколског узраста у понедељак, 5. децембра. Трибину је водио проф. др Александар Кавчић, оснивач Фондације са филантропском мисијом, иначе инжењер и научник у свету познат по патенту за читање записа са магнетних меморија који се користи у милијардама рачунара и дискова широм земаљске кугле. Његова Фондација основана је у Америци 2017. године, а у Србији је почела са радом почетком 2020. са циљем промоције образовања и науке.

Од самог почетка у разговор је била укључена и публика. Одговарајући на питања присутних, Кавчић је објаснио како захваљујући донаторима настају уџбеници који се потпуно бесплатно могу преузети са интернета, док се њихове штампане верзије могу поручити за два динара по страни.

Такви уџбеници су одобрени од стране надлежног министарства и испуњавају све стандарде. У овом тренутку објављени су комплети од првог до петог разреда основне школе.

Између осталог, посетиоце су занимала питања проблематике досадашњег поступка избора уџбеника, немогућности њиховог наслеђивања кроз генерације, издавачког лобија, и помало скептичног односа родитеља према квалитету бесплатних школских књига.

Проф. Кавчић је закључио да циљ Фондације није да оствари профит, већ да учини услугу свим грађанима зашта је потребно само мало солидарности.