Фестивал Здравог духа који је одржан у Овчар Бањи од 21. до 23. јуна био је прилика за проширење круга сарадника и презентацију пројекта „Вода здраво за готово” који Градска библиотека Чачак спроводи током 2024. године. Другог фестивалског дана одржане су две едукативне радионице у Природњачком центру с намером да се утиче на еколошку свест код деце и младих.

Радионица креативне рециклаже названа „Еколошка ерупција” окупила је тинејџере узраста 13–14 г. око теме посвећене вулканима. Најпре су сазнали чиме се баве вулканолози, иначе једини људи који прижељкују да се за њихова живота догоди ерупција не би ли је истраживали, а затим су израдили макету овог природног феномена. Осим темпера, коришћени су само рециклабилни материјали (папир, картон, пластика) или они који су узети из природе (каменчићи, песак, биљке). Радионичари су се спонтано поделили у тим девојчица (које су биле брже и сналажљивије) и тим дечака (који су тежили једноставности и практичности), да би на крају једни и други једноставном хемијском реакцијом активирали своје вулкане који су избацили магму тј. лаву одушевивши све присутне.

„У моди је да бринемо о води”, едукативна радионица која се називом надовезује на крилатицу пројекта Water Care In A Creative Way, била је намењена предшколцима, а на њој су учествовала деца која су током сусрета поносно носила медаље освојене на фестивалским тркама. Како се важност воде спозна тек онда када је нестане, радионичарима је представљено неколиким примерима који показују да здраве и пијаће воде на Земљи има врло мало, па је стога не треба траћити и загађивати.

Иначе, овогодишњи Фестивал, пратећи латинску пословицу Mens sana in corpore sano према којој је здраво тело предуслов за здрав дух, обухватио је атлетске трке, акватлон, шетње итд. С обзиром на интернационални карактер поред спортског имао је рекреативни и туристички програм захваљујући којем су учесници из других земаља упознали Овчар Бању, док су га радионице за децу и младе употпуниле едукативним садржајима.

Мала српска Света Гора, како се неретко назива Овчарско-кабларска клисура, дочекала је фестивалце у пуноћи својих природних лепота, док су организатори и Природњачки центар били одлични домаћини тиму из Градске библиотеке Чачак који су чинили Ирена Планинчић, Биљана Арсић, Тања Вуковић, Марија Радуловић и Александар Пауновић.