Народна библиотека Пожега је у периоду од 6. до 8. октобра 2016. године организовала Фестивал сликовница „Чигра“, који подржава Министарство културе и информисања РС . Програм фестивала био је намењен деци најмлађег узраста, али и одраслима, посебно стручној јавности и свима који се баве сликовницом као значајним медијумом у културолошком едукативном, па и педагошком смислу, које поред дечијих играчака, обликује прве контуре будуће личности детета.

0003

У оквиру Фестивала одржан је округли сто „Како расту сликовнице“, који је окупио око 30 учесника, креатора и посредника у односу деца: сликовница, ауторе, илустраторе, библиотекаре, педагошке раднике, као и лица која користе сликовнице у различитом раду са најмлађом популацијом. Колегиница Оливера Недељковић, виши библиотекар Завичајног одељења, излагала је свој рад „Сликовнице у Библиотеци целини Јована Давидовића“ , једне од четири заштићене библиотечке целине чији је власник Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ из Чачка.

0002

Захваљујући Давидовићевом специфичном колекционарском духу и интересовању, али и далековидој одлуци његових наследника да се његова библиотека преда на чување чачанској Библиотеци, данас се могу видети примерци добро очуваних сликовница старих скоро читав један век, као што су Земља Мајмунија, Земља Луткинија, Земља Патуљија и Земља Пилипија у издању Издавачке књижарнице Напредак у Београду, Мишја кућица, Ловац-чудотворац, Маца и лија и друге. У питању су веома занимљива и квалитетна издања која су била прве књиге у рукама нараштаја који су свој књижевни укус формирали у прој половини протеклог века.

0001

Стручном скупу присуствовали су и библиотекари Дечијег одељења, Јелена Дуковић, Маријана Лазић и Ана Станојевић. Жеља организатора је да овај Фестивал сликовница „Чигра“, постане традиционалан, а циљ да се актуелизује и на неки начин помогне да положај сликовница у Србији буде бољи.

0004