У четвртак 13. новембра 2014. године Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ је у чачанској Гимназији представила најновији двоброј часописа за књижевност, уметност и културу, „Градац“, који је у потпуности посвећен песнику, музичару и фронтмену америчке рок групe„The Doors“ – Џиму Дагласу Морисону. Овај темат зналачки је систематизовао и обрадио Саво Стијеповић, приређивач издања.

slike-015

Двобројем 194 – 195, дугогодишњи уредник Бранко Кукић наставиоје са објављивањем тема којима се часопис, већ четитри деценије, на актуелни и авангардни начин бави збивањима из области културе и друштвених наука, на начин који отвара нове хоризонте и помера границе презентације културе.

Џим Морисон је рођен у Мелбурну, на Флориди, 1943. године. Отац му је био официр, па се породица, због потреба његовог посла селила од источне до западне америчке обале. Ауторитет и дисциплина коју је отац наметао Џиму су много сметали, па je бунт против оца и кршење правила касније постao један од лајт мотива његове уметности и живота уопште.

slike-053

У школи се издвајао по сјајним резултатима које је показивао у друштвеним наукама и књижевности. Прву песму „Пони експрес” написао је у шестом разреду, а већ у средњој школи настао је текст за „Коњске латитуде“, песму која се нашла на другом албуму „Чудни дани“. По завршетку филмске академије на калифорнијском универзитету одлучио је да се настани у Лос Анђелесу. У том граду је 1965. године заједно са Рејом Мензериком, Џоном Дензмором и Роби Кригером основао групу „TheDoors“, бенд чије ће деловање обележити америчку рок сцену у наредних шест година, а чији се музички и сценски утицај протеже до наших дана.

slike-019

Упоредо са песмама писаним за „The Doors“, Џим Морисон је писао поезију коју је преточио у две збирке „The Lords/ NotesonVision” и „The New Creatures”. Ово су биле једине две књиге које су издате за време Морисоновог живота, а обе су прошле готово незапажено.Много касније су штампана два постхумна издања његове лирике. Прва књига „Wilderness“ објављена је 1988. и одмах је постала бестселер. Велики успех постигла је и друга књига „The American Night“ објављена 1990. године.

slike-017slike-022

Морисон је, под никад до краја разјашњеним околностима, преминуо у Паризу у ноћи између 2. и 3. јула 1971. у 27. години живота. Његова хумка на гробљу Пер Лашез незаобилазно је место рокенрол ходочасника.

Од иконе субкултуре 60-их и 70-их до постхумног вредновања његове поезије које га сврстава у ред најзначајнијих америчких песника; од несагледивог утицаја које је имао на развој рок сцене 20. века до једног усамљеног лирског гласа у суочавању са смрћу, Џим Морисон је феномен, неко ко је утицао на генерације младих у читавом свету.

slike-028

Учионица Гимназије у којој је промоција „Граца“ одржана била премала да прими све заинтересоване. Литерарно дружење на којем је уз музику, стихове и видео инсерте које је осмислио водитељ Љубиша Ћирковић, мултимедијално је представљен животни пут Џима Морисона.

О овом издању, које доноси избор из Морисонове поезије, његове интервјуе, есеје српских рок зналаца (Зоран Пауновић, Жикица Симић и Драган Амброзић), као и сећања његових савременика и познаника, говорио је приређивач и аутор уводника, књижевник Саво Стијеповић.

slike-030

Феномен Морисон и исцрпном анализом Морисонове поезије враћајући се у прошлост и проналазећи у њој утицаје Парацелзијуса, Рембоа, Малармеа и Блејка бавио се Слободан Николић, професор књижевности у чачанској Гимназији

slike-036

Квалитету темата допринели су и Љубомир Васојевић који се прихватио превођења неколико текстова који су нашли своје место у овом броју „Граца“ . Својом интерпретацијом Морисонове поезије ово литерарно вече употпунио је Горан Ђудић-Ђудо.

slike-039slike-046