Промоција монографије „Србија ‒ од санкција до неоколонијалне привреде” др Ђорђа Ђукића и др Божа Драшковића, привукла је пажњу бројних посетилаца Градске библиотеке Чачак у четвртак, 6. априла. У представљању књиге учествовали су аутори, уредник издања Зоран Колунџија, као и рецензенти, проф. др Бојан Димитријевић и проф. др Бранко Васиљевић. Програм је водио библиотекар Мирко Дрманац.

У овој публикацији је извршена сажета анализа узрока који су од увођења санкција Србији 1992. године и након њиховог укидања 2000. системски водили привреду Србије у неоимперијалистички положај.

Проф. др Ђорђе Ђукић је признати стручњак у области монетарне политике, банкарског и финансијског менаџмента. Дугогодишњи је сарадник Градске библиотеке Чачак. Он је током излагања посебан фокус ставио на кључне мотиве за писање монографије: активно учешће у процесима који су наведени и жељу да се са временске дистанце разбије свака фама. „Моја обавеза је била да на бази докумената демантујем извртање истине и положим рачуне јавности. Надам се да ће књига бити од користи будућим генерацијама, да науче лекције на основу онога што смо ми имали и тако избегну импровизације”, закључио је.

Др Бојан Димитријевић похвалио је актуелност тема обрађених у монографији и богату фактографску грађу коју поседује, нагласивши да је реч о својеврсном прилогу економској историји Србије у једном од важнијих периода, деведесетим годинама. Зарад веродостојног сведочења о том времену, коришћени су аутентични извори уз низ аргумената и статистичке доказе.

Представљајући садржај књиге, коаутор монографије др Божо Драшковић рекао је да напредак технологије подиже вредност природним ресурсима једне земље. Сваки од сегмената показује како је Србија склизнула у неоколонијализам, али и предлаже решења за развијање одговорне државе.

Према речима професора Бранка Васиљевића, знатан део књиге посвећен је почетку тржишних реформи у веома тешким условима по Србију, а чијем су спровођењу допринели и аутори. Дугогодишњу сарадњу са професором Ђукићем започео је управо у Чачку, подсетивши како је увек био присутан „на првој линији борбе”, што његовој студији даје на поузданости.

У обраћању присутнима, уредник издавачке куће „Прометеј” Зоран Колунџија нагласио је да посебну вредност књиге представља неговање културе сећања кроз економију. „Ово је капитална књига јер у мноштву невеселих података ипак указује на даљи ток јачања предузетништва у Србији”, рекао је Колунџија.