У периоду од 9. до 23. априла у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” одржано је 12 еколошких радионица за ученике млађих разреда и децу предшколског узраста. Циљ радионица био је буђење свести о неопходности рециклаже, коришћењу обновљивих извора енергије итд, а реализоване су  у оквиру пројекта „Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена” који реализују Француски институт у Србији и НВО Амбасадори одрживог развоја и животне средине, Град Чачак и Градска библиотека.

Учесници радионица су научили да је веома битно водити рачуна о очувању животне средине од најранијег узраста и да је то део свакодневне културе живљења. Кроз различите дидактичке игре, интерактивне паное и велику друштвену игру „Екомудрице” деца су сазнала да се количина смећа може смањити мењањем свакодневних штетних навика, али и уз помоћ рециклаже.

Научили су да се неке врсте смећа могу поново употребити и да смеће не мора нужно бити проблем због кога ће наредне генерације трпети велике последице. У радионицама су учествовали предшколци ПУ „ Моје детињство” из вртића „Пчелица”, „Дечји гај” и „Ђурђевак”, као и ученици ОШ „Ратко Митровић”, ОШ „Милица Павловић”, ОШ „Свети Сава”, ОШ „Др Драгиша Мишовић” и ОШ „Филип Филиповић”.

Радионице су водиле еко-амбасадори Маријана Марковић, професор биологије из ОШ „ Милица Павловић” и Александра Стругар,  професор разредне наставе из ОШ „ Свети Сава”.