У оквиру великог јубилеја ‒ два века од рођења једног од најзначајних књижевника свих времена Фјодора Михаиловича Достојевског, Градска библиотека Чачак у новембру организује садржајан програм. Књижевним промоцијима и јавним часовима претходиће две изложбе које на различите начине дотичу богат опус срцезналца људских душа.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Велика сала je оплемењена изложеним публикацијама из фондова чачанске Библиотеке. Назив поставке је „Широка душа Достојевског”, а аутори су библиотекари Никола Пеулић, Марина Белић и Биљана Раичић. У витринама су издвојени најзначајнији наслови тзв. руског, тринаестог апостола као и врло вредни критички осврти на његов опус, периодичне публикације, издања на страним језицима и стара издања на српском језику из наше Собе легата. Поред публикација, изложбу чине и одабрани цитати Достојевског као и три калиграфском техником осликана рада: Храм Василија Великог, силуета анђела и лик књижевника прожет мотивима из дела „Коцкар”.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

У Галерији Библиотеке постављени су двојезични плакати на српском и руском језику. Реч  је о гостујућој изложби Библиотеке града Београда „Достојевски у српској култури” аутора Наташе Мандић Булатовић. На петнаест плаката приказана је рецепција дела овог великана из угла истакнутих Срба који су стварали у другој половини 19. и током 20. века. Ова поставка открива и мање познате, директне везе између писца и српског народа, приказује мисли Достојевског о Источном питању и о великом поштовању које је гајио према српском народу.

Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačak

Сви заинтерсовани актуелне изложбе могу погледати од 10. до 30. новембра.