Доживотно учење је императив новог доба. Прилику да чују како то други у свету раде имали су посетиоци трибине „Знање за све“ одржане у уторак 18. новембра у 12 часова у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку (Библио-кутак у Дому културе). Јелена Андоновски, библиотекар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда одржала је предавање на тему бесплатног унапређења знања путем интернета који нуде престижни универзитети попут Берклија, Стенфорда, Јејла, Принстона, универзитета у Токију, Лондону, Копенхагену итд, а у оквиру пројекта Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ за мрежу јавних библиотека Србије: пренос знања, садржаја и програма, који финансира Министарство културе Републике Србије.

Picture-031

У доба потпуне технолошке и информатичке доминације у свим областима живота присутнима су показане предности које технологија доноси и на пољу едукације. Бесплатни онлајн курсеви које организују признати професори и стручњаци из различитих области су у свету све популарнији нарочито због данашњих великих изазова и захтева за сталним унапређењем сопствених знања које намеће тржиште рада. Све што је потребно за праћење оваквих курсева су рачунар, интернет и мало слободног времена, а након одслушаних предавања полазници добијају потврду о завршеном курсу или сертификат уз доплату.

Picture-021Picture-024

Могућност бесплатног образовања на академском нивоу путем интернета једна је од најважнијих иновација у образовању у последњих 200 година, па је и бројна публика била заинтересована да чује какав је концепт портала Coursera и EdX који нуде преко хиљаду курсева из различитих области. Поред енглеског, доступни су курсеви и на француском, немачком, руском, кинеском и другим језицима, а све је више курсева за које су обезбеђени титлови са преводом на српски. У другом делу предавања Јелена Андоновски је представила портал Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ симболичног назива „Знање за све“ који нуди снимљена предавања познатих професора са светских универзитета преведена на српски језик. На овај начин у потпуности се укида језичка баријера и пружа се свима могућност за праћење курса.

Picture-030

           Да ли ће се и српски професори и универзитети започети ову лепу праксу и почети да се укључују у овај већ вишегодишњи светски тренд у области едукације? Да ли ће поставити неки од курсева на Courserа-у или неки сличан портал? Остаје да се надамо. То је била највећа жеља младе чачанске публике (основаца, средњошколаца и студената) којој су оваква предавања највише и намењена.