Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ потписала је крајем 2013. године Уговор о донацији са Народном банком Србије, којим ова национална институција донира 173.000,00 динара Библиотеци у Чачку, за куповину специјализованих софтвера за коришћење рачунара и интернета од стране слепих и слабовидих лица. Средства су дозначене Градској библиотеци Чачак последњег дана 2013. године и биће у наредном периоду наменски утрошена.

U poseti NBS

Сарадња Народне банке Србије и Градске библиотеке започела је 2012. године одржавањем четири креативне радионице на тему знаменитих Срба на новчаницама и историјата националне валуте, а настављена је априла 2013. организовањем наградне посете 50 ђака Основне школе „Владислав Петковић Дис“ и читалаца библиотечког огранка у Заблаћу Народној банци Србије.

Уговором о донацији предвиђена је куповина три лиценце професионалних софтвера који омогућавају слепим и лицима са оштећењем вида да садржај који се види на екранима чују изговорен на српском језику. На тај начин ће се значајно унапредити услуге за слепа и слабовида лица у Градској библиотеци Чачак, док ће установа у наредном периоду покушати да кроз нове пројекте и донације оформи и посебну организациону целину намењену слепим и слабовидим лицима. Библиотека у Чачку је током 2012. године реализовала и јавни рад „Инклузија књигом“, који је омогућио хендикепираним лицима да добијају библиотечку тако што су им библиотечки радници тражену грађу дистављали на кућну адресу. Наведена донација новца помоћи ће даљи развој библиотечких сервиса и услуга намењених лицима са хедикепом у Градској библиотеци у Чачку.