Градској библиотеци у Чачку јулских дана 2019. године стигла је вредна донација из Швајцарске у виду монтажне бине за програме. Дародавац је општина Цоликон из Швајцарске. Њен представник Небојша Рачић  је у априлу ове године посетио  Библиотеку током реализације пројекта „Школа новинарства за децу и младе – степеник до компетенција за савремено друштво” који је од марта до краја јуна 2019. године одржаван у просторијама Градске библиотеке.

Нова Библиотека је том приликом оставила снажан утисак на г. Рачића те је предлог о донацији монтажне бине површине 30 квадратних метара са припадајућим акустичним зидовима, са управом Библиотеке договорен.

Захваљујући помоћи Града бина је транспортована до Чачка и у понедељак, 22. јула 2019. године је представљена медијима и јавности, уз присуство представника општине Цоликон Небојше Рачића.

У име Града Чачка новинарима се обратио Душан Радојевић, члан Градског већа, нагласивши важност оваквих донација за даљи развој и разноврсност културне сцене у Чачку, док је директор Градске библиотеке Чачак др Богдан Трифуновић напоменуо да ће бина користити свим појединцима, установама, удружењима или групама за реализацију културно-уметничких програма у граду.

Монтажна бина, професионалне израде, састоји се од 15 хоризонталних панела површине 2 квадратна метра који се могу постављати на висинама између 30 и 90 центиметара, са припадајућим колицима за одлагање и транспорт. Осим ових панела уз бину се монтирају и вертикални акустични зидови за бољи звук и спречавање утицаја спољне буке.