Да тинејџере, упркос „дигиталној ери” у којој су рођени и одрастају, ипак занимају документарни филмови потврдиле су Дубравка Радусиновић и Александра Вушуровић, доневши дух Белдокс фестивала у Чачак. „И краљ рече – каква фантастична машина” који је од стране тин жирија проглашен за најбољи у конкуренцији филмских остварења намењених младима на 16. Белдоксу (Beldocs teen) приказан је у суботу, 20. јануара у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”.

Beldocs teen

Представљајући развој медија и филмске индустрије, од прве половине 19. века када је први пут и скована реч фотографија и направљен први снимак пејзажа, а затим и људског бића, па преко првог филма браће Лимијер, до настанка телевизије, радија и друштвених мрежа, овај документарац поставља важно питање: ко је онај ко стоји иза камере и шта он жели да прикаже. Документарац тежи да подсети да онај ко снима има могућност да одлучи како ће осликати стварност, што је посебно важно за оне који одрастају у дигиталном добу и који су изложени изазовима виртуелне стварности више него икада. Како су нагласиле гошће у разговору којим су уоквирени утисци о овој филмованој причи, формативне године су оне у којима млади траже пажњу, а друштвене мреже им омогућавају задобијање пажње која некада може негативно деловати на њих. Начин на који техника мења перцепцију света и доминација тачке из које се посматра нека појава, подсећа публику колико је потребно и важно о свему што се пласира као садржај, најпре промислити. Посебно пријмечивом ову причу чини то што она не одбацује све оно што је део живота младих (друштвене мреже, Instagram, TikTok и др.) већ даје до знања да свему приказаном на интернету треба прићи са критичке дистанце и с мало сумњичавости.

Beldocs teen

Редитељи наводе да је ово филм о томе колико су људи фасцинирани тиме да гледају себе,  а неке од поука које је млада чачанска публика издвојила су илузорност телевизије и медија, неповољан утицај слике савршеног живота која се пласира на друштвеним мрежама, комерцијализација приватности, али са друге стране и потенцијал да се технологија употреби у позитивне сврхе. Кроз разговор са координаторима Белдокса проговорено је и о значају музике као композиционог елемента у издвајању неколиких тематских сегмената овог документарца, о монтажи и режији, о разлици између документарног и играног филма и др.

Beldocs teen

Напослетку, гошће су најавиле 17. Белдокс фестивал који ће се одржати ове године, а публика је посебно била заинтересована за позив за младе селекторе који важи за средњошколце из целе Србије који могу бити део тима који одлучује о пласману филмова.  Упутивши на званични сајт Фестивала (www.beldocs.rs/) на ком се могу наћи све важне информације, сусрет је завршен обећањем неке нове интересантне и поучне документарне приче која би тинејџерима била приказана у Градској библиотеци Чачак у наредном периоду.