Моћ и лепота писане речи одувек су пружали сигурно уточиште када се све око нас чини безнадежним. Показало се то и 4. маја, великом заинтересованошћу Чачана за промоцију прве песничке збирке доктора Владана Живаљевића, пореклом нашег суграђанина. Његова дебитантска књига „Колевка” представљена је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис”, а поред аутора, о њој је говорио књижевни критичар и писац Милета Аћимовић Ивков.

Vladan Živaljević

Владан Живаљевић је специјалиста опште хирургије и супспецијалиста ендокрине хирургије, заменик шефа Катедре ендокрине хирургије на Медицинском факултету у Београду. Дугој традицији књижевних стваралаца који су поред лечења људског тела писаном речју неговали и њихове душе, придружио се релативно касно, осетивши потребу да на папир стави све оно што човек свакодневно примећује око себе, што доживљава и о чему размишља. Колевка, насловни лајтмотив, за аутора је свет у целини ‒ али, како он истиче, то може бити и завичајна Морава.

Vladan Živaljević

Милета Аћимовић Ивков је у уводном обраћању казао да заправо непосредност искуственог повезивања омогућава читаоцима да истински осете стихове из ове збирке. „Ми овде нисмо дошли много да распредамо о метафизичкој, књижевноуметничкој, алегоријској вредности ових песама, њиховој антрополошкој искуственој основи која ће сваком бити лако приметна”, рекао је Ивков.

Vladan Živaljević

На питање водитеља програма Марине Белић о стваралаштву, инспирацији и томе како види своју поезију Живаљевић је, играјући се речником струке, будућим читаоцима преписао и рецепт: „Као доктор бих препоручио да нико не чита ову збирку одједном, већ дневно по једну-две песме. Био бих срећан да се у току дана сети те песме, да опет о њој размисли и види која је њена поука. Трудио сам се да једноставним речима упутим на питања која сами себи свакога дана постављамо.”

Vladan Živaljević

Живаљевићеве песме, од којих су овом приликом многе и прочитане пред присутнима, кратке су, медитативне, по изразу сажете, али дубоке осећајношћу.