Завршне свечаности 51. Дисовог пролећа које су требале да буду одржане од 19. до 23. маја у Чачку одгођене су због ванредне сутуације и катастрофалних поплава које су задесиле Србију, тако да ће  Дисова награда песникињи Ани Ристовић бити уручена тек 26. јуна 2014. године чиме ће и званично бити спуштена завеса на овогодишње свечаности које су почеле 10. марта.

IMG_4216

Пре тога Градска библиотека према усвојеном програму гостоваће 30. маја у Зајечару на Фестивалу младих где ће у Дисовом другом завичају преставити манифестацију и Бојана Марковића добитника награде „Млади Дис“ за 2013. годину

Затим ће у понедељак, 16. јуна 2014. године у 18 часова, у клубу Дома културе бите отворена изложба најбољих дигиталних фотографија ученика основних и средњих школа Моравичког округа на тему „Мој свет“.

На свечаном отварању изложбе осим што ће бити уручене награде ауторима најлепших фотографија биће додељене и награде ученицима основних и средњих школа који су написали најлепше литерарне радове.

Свечаност пред Дисовим спомеником биће одржана у четвртак, 26. јуна у 18 часова, када ће Марјан Чакаревић, песник и књижевни критичар, казивати слово поезији и бити додељена награда „Млади Дис“ Јани Алексић, песникињи из Београда, као и треће награде за есеј о Дисовом стваралаштву Марији Чалић и Исидори Ђоловић. Пред Дисовим споменик наступиће и бенд „Илијада“ из Лазаревца (Срећко Анђелковић, Мила Вукелић и Владан Екмешчић) који ће извести неколико Дисових песама.

Дисова награда песникињи Ани Ристовић биће уручена истога дана у 19,30 часова у клубу Дома културе где ће бити постављена и изложба о добитнику под називом „Путовање у средиште себе“ аутора Марије Радуловић.

Овогодишње Дисове свечаности трајно ће обележити књига изабраних и нових песама лауреата Ане Ристовић „Нешто светли“, каталог „Путовање у средиште себе“ и 45. број часописа „Дисово пролеће“.

Градска библиотека представила је издања 51. Дисовог пролеће 20. маја у Српском књижевном друштву у Београду, а 21. маја служен је парастос у цркви Светог архангела Гаврила у Заблаћу песнику Дису и свим утопљеним душама у незапамћеним поплавама које су захватиле нашу земљу.

IMG_4228IMG_4213

Ванредна ситуација проузрокована незапамћеним климатском непогодама проузроковала је  промену програма 51. Дисовог пролеће, али није умањила квалитет манифестације и значај песничког опуса лауреата Ане Ристовић.