Да је библиотека најлепше и најинспиративније место за одрастање креативних, самоуверених и задовољних малишана, из године у годину све очитије потврђује веома осмишљен и садржајно богат рад чачанских библиотекара посвећен најмлађим корисницима из читавог Моравичког округа. Имајући на уму древну мисао да су сви цветови будућности у семену садашњости, запослени у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” током читаве године организују различите облике подстицања стваралаштва међу својим најрадозналијим и најмаштовитијим читаоцима. Да својим великим трудом и посвећеношћу успевају да однегују брижљиво засађено зрно лепоте у плодном дечјем унутрашњем свету, потврђују и недавно пристигле радосне вести о правој жетви награда на 27. Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу. Жири Фестивала који се организује под слоганом Смеха, смеха и смеха деци, доделио је читаву руковет награда полазницима Књижевне радионице Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и другим младим сарадницима ове установе са територије Моравичког округа.

Радионица Оливера

По одлуци књижевнице и педагога Славке Грујичић Петковић, вредну награду Гашино перо са још две младе талентоване књижевнице, поделила је Анастасија Рогановић, ученица Основне школе „Филип Филиповић” у Чачку за свој бајковити и узбудљиви роман Дневник без оцена, објављен протекле године.

radionica

Труд полазника Књижевне радионице чачанске Библиотеке који су се током читаве прве године свог постојања вредно припремали за учешће на Фестивалу, награђен је бројним признањима: добитник прве награде за песму и двеју других награда за хумористичне приче је Јеврем Недељковић из ОШ „Милица Павловић”, а ученица исте школе, Софија Савић, награђена је трећом наградом за своје прво песничко остварење. У категорији ученика старијег узраста за своје литерарне радове похваљене су Милица Поповић из ОШ „Ратко Митровић” и Мина Чоловић, ученица ОШ „Др Драгиша Мишовић”. Чланови Књижевне радионице су награђени и двема веома значајним наградама за групне радове: необјављеној књизи афоризама насловљеној Књига за мали одмор припала је Плакета Гашина бисерна огрлица, док је Гашино чаробно перо додељено Чаробној књизи, уникатном делу које су надарени млади писци и цртачи израдили уз помоћ библиотекара Ане Станојевић, Оливере Недељковић, Маријане Матовић и књиговесца Милете Станојевића. У образложењу овом признању наведено је да је оно додељено изванредној књизи прича, која по садржају и прелому не заостаје за остварењима награђеним на Сајму књига, док је за предан рад са младима и велики допринос Фестивалу награђена библиотекар Оливера Недељковић, која је у протеклој години радила са полазницима Књижевне радионице чачанске Библиотеке.

Knjiga za mali-1

Остваривши добру сарадњу и подстичући креативан рад са најмлађима не само у просторијама матичне Библиотеке, већ са ентузијазмом делујући у читавој својој средини, библиотекари Дубравка Илић и Владимир Симић заслужни су што награде Фестивала и ове године стижу и у руке још неколико талентованих младих литерарних стваралаца из нашег краја. Заједничка песма под насловом Прваци, чији су аутори Анђела Сретеновић, Јанко Варагић и Илија Сретеновић, ученици Издвојеног одељења гучке Основне школе „Академик Миленко Шушић” у Ртима, заслужила је прву награду међу ученицима првог разреда, а ученик исте школе Дарко Николић освојио је другу награду за своју Озбиљну песму. Филип Сенић, ученик Издвојеног одељења ОШ „Татомир Анђелић” у Бечњу, добио је другу награду за своје песничко остварење посвећено маскоти Фестивала гусану Гаши, док су међу ученицима старијег узраста похвалу за песму заслужили Јана Јовановић и Урош Чурчић из Основне школе „Академик Миленко Шушић” у Гучи.

carobna knjiga-2

И најмлађим ликовним ствараоцима припале су заслужене награде: трећу награду у млађем узрасту за слободну ликовну форму добила је Припремна предшколска група ПУ „Радост” у Заблаћу, док су малишани из Припремне предшколске групе вртића „Бубамара“  Предшколске установе  „Моје детињство” у Прељини освојили прву групну награду за толеранцију у категорији Будућност Фестивала.

Радионица Оља

Признања ће добитницима током септембра бити уручена на Фестивалу у Лазаревцу, са кога ће се, као и увек, млади Чачани вратити радосни и оплемењени сусретима са писцима и библиотекарима, али и са мноштвом награда које су истински подстицаји да и убудуће богате своју машту и негују своје таленте.