Под геслом Дисовог стиха „Дошли су априли“ у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу је у уторак 16. априла одржана промоција „Дисовог пролећа“, на којој је бројна публика била упозната о значају 50 година трајања ове манифестације за српску културу, као и на то шта доноси 50. „Дисово пролеће“ и његове многобројне публикације и приредбе у 2013. години.

Живорад Недељковић, Даница Оташевић, Драган Хамовић и Драган Јовановић Данилов

Живорад Недељковић, Даница Оташевић, Драган Хамовић и Драган Јовановић Данилов

Учесници књижевне вечери у крагујевачкој Библиотеци били су директорка Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку Даница Оташевић, књижевни критичар Драган Хамовић и задња два добитника „Дисове награде“, Живорад Недељковић (добитник у 2011) и Драган Јовановић Данилов (добитник у 2012. години).

Живорад Недељковић

Након најавне речи директора Народне библиотеке „Вук Караџић“ Мирка Демића, Даница Оташевић изложила је пред пуном салом домете „Дисовог пролећа“ током претходних година, нарочито наглашавајући међународне успехе на том пољу, као и како је рад на организацији манифестације и објављивању часописа „Дисово пролеће“ допринео да се обогати Дисова био-библиографија са подацима који нису били познати или који су годинама погрешно интерпретирани у литератури. Песници Живорад Недељковић и Драган Јовановић Данилов прочитали су присутнима своје песме из новијих циклуса, док је Драган Хамовић говорио о предстојећој књизи сабраних песама Владислава Петковића Диса коју потписује као уредник, а чији је издавач Библиотека у Чачку. У току вечери приказан је и филм „Дис и његова пролећа“ у продукцији Градске библиотеке у Чачку.

Драган Јовановић Данилов

Picture 041

Мирко Демић и Александар Лаковић

Овом приликом захваљујемо се колегама из Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу на оствареној сарадњи и гостопримству.