Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ била је  у петак, 30. маја 2014. године,  гост 29. фестивала младих песника у Зајечару, где је представљена манифестација „Дисово пролеће“ и  добитник награде „Млади Дис“ Бојан Марковић. Гостовање у другом Дисовом завичају део је овогодишњих  Дисових свечаности  чија  је завршница  и додела награде лауреату Ани Ристовић  због  ванредне ситуације  због поплава одложена за 26. јун. На зајечарским Данима поезије, које  су трајале од 28. до 31. маја, један дан  је посвећен „Дисовом пролећу“ и богатом репертоару манифестације.

IMG_4501

За средњошколце је најпре у 14 часова у Радул Беговом Конаку одржано предавање о Дису и његовим боравцима у  Тимочкој крајини. Познато је да је Владислав Петковић од 1897. до 1900. године у гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Зајечару  завршио седми и осми разред  и безуспешно покушао два пута  да положи матуру. Дис се у Крајину поново вратио крајем 1906. године као учитељ за сва четири разреда у школи у Горњој Прлити где остаје до 1908.

IMG_4508IMG_4514

У овом периоду настале су многе антологијске песме  ( Можда спава, Поента, Виолина, Волео сам више нећу, Под дудом и друге ) објављене по први пут у тадашњим часописима, а касније (1911) у збирци „Утопљене душе“. Диса у другом завичају ђацима је представила Даница Оташевић, директор чачанске библиотеке, стихове и текст о страдању српског народа у Великом рату из Дисовог говора у Француској у Пти Далу казивала је Биљана Раичић, а Владимир Симић је руководио богатом видео презентацијом. Приказан је овом приликом и филм „Дис и његова Пролећа“ а ученицима су подељена и издања Градске библиотеке. Овакав вид промоције Дисових свечаности и песништва  наишао је на пажњу  младих Зајечараца који су имали ретку прилику да сазнају  много података из песникове биографије коју баштини чачанска библиотека.

IMG_4528IMG_4549

         На Фестивалу младих песника у 18 часова представио се Бојан Марковић, добитник награде „Млади Дис“ за 2013. годину. Марковићу је Градска библиотека у едицији „Токови“ објавила књигу „Риба која је прогутала свет“ која је овом приликом представљена у Зајечару. Говорили су у име издавача Даница Оташевић,  промотер  је била Биљана Раичић, а Бојан Марковић је казивао стихове али их представио у духу савремених технологија и кроз занимљив видео запис.

IMG_4595IMG_4599

        Показало се још једном, како је истакла Даница Оташевић, да поезија и песници најбоље повезују пределе и људе. Чачак и Зајечар после Диса повезао је и песник Саша Јеленковић, лауреат Дисове награде за 2010.годину, али и Милош Петковић, који је био  председник жирија за избор најбољег рукописа за песничку збирку младих песника 2013. и 2014. године, на чији позив су Чачани  били  гости  овогодишњих Дана поезије.