Лазаревац је и ове године од 16. до 18. септембра, био престоница малишана, дечијих писаца и библиотекара, који су се под слоганом “Смеха, смеха деци“ дружили на 26. Међународном фестивалу хумора за децу. Тим библиотекара Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, на челу са директором Даницом Оташевић, већ традиционално је учествовао у фестивалском програму.

Picture-549

           Организатор Фестивала, Библиотека „Димитрије Туцовић“, била је домаћин Округлог стола на тему “Улога дечијих одељења јавних библиотека у остваривању права деце на читање“, на коме су своја искуства у раду представили библиотекари из Бугарске, Црне Горе, Републике Српске, Источног Сарајева, града домаћина и још петнаест градова Србије. На овој својеврсној “берзи“ занимљивих идеја, посебно интересовање изазвали су примери добре праксе Дисове Библиотеке у раду са најмлађима, које су сликом и речју представили Маријана Лазић, Ана Станојевић и Дубравка Илић.

Picture-148

Колико је плодоносно ангажовање чачанских библиотекара у подстицању на читање, лепо писање и развој других креативних способности најмлађих читалаца, као и на афирмацији њиховог рада, потврдило се и ове године, када су, већ девети пут млади књигољупци освојили бројне награде у Лазаревцу. За највећи број најуспелијих ликовних и примењених радова ученика, чачанска Библиотека проглашена је апсолутним победником ликовног конкурса Фестивала.

Plaketa

Прву награду за савремену уметничку инсталацију освојили су полазници прошлогодишњих летњих креативних радионица на Дечијем одељењу за групни рад „Успавана лепотица“. У категорији „Серијал цртежа о Гаши“, трећу награду понели су предшколци вртића у Заблаћу, за радове настале на радионицама у библиотечком огранку у овом месту.

Picture-055

            Млади писци из окриља Дисове библиотеке, награђени су у две категорије: прву награду за хумористичку причу “Гусан Гаша“ понео је Иван Рогановић, 4. разред, ОШ „Филип Филиповић“ из Чачка, а за поезију за старији узраст Селена Сенић, 5 разред, ОШ “Татомир Анђелић“ из Мрчајеваца, за “Песму о књизи“. Награде им је 18. септембра у Лазаревцу уручио председник жирија веселе смотре дечијег стваралаштва, књижевник Слободан Станишић.

Током Фестивала одржана је на платоу испред лазаревачке Библиотеке несвакидашња изложба инсталација „Страшни страшоња“, на којој су изложене лутке и маске са ликовима најпознатијих српских писаца за децу аутора Душана Рајшића, академског вајара из Лазаревца, а додељено је и „Сребрно Гашино перо“ за 2014. годину Игору Коларову за књигу „Клизаве приче“ чији је издавач чачанска „Пчелица“